Bepaalt de Bora X Pure de nieuwe standaard voor kookplaten met afzuiging?

bora xpure puxu en puxa kookplaat met afzuiging

De komst van de Bora XPure was al aangekondigd en we hebben niet voor niets hoeven wachten. Het is wederom een pareltje deze opvolger van Bora Basic BFIA / BFIU. In de lijn van de immens populaire Bora Pure zal de X Pure zeker een groot succes worden. Want de meerwaarde van deze nieuwe telg is groot!

Bora Xpure biedt meer!

Laten we voorop stellen dat de Duitse innovator , marktleider is op het gebied van kookplaten met afzuiging. Niet alleen qua aantallen maar ook qua innovaties loopt Bora voorop. De zeer succesvolle basic serie was aan een upgrade toe. Verreweg de kookplaat met afzuiging met de minste problemen. Zo hebben wij in al die jaren nagenoeg geen service / garantie meldingen gehad. Hetgeen de lat voor de nieuwe Bora XPure hoog legt.

Voor Bora is dat een uitdaging die ze probleemloos aan kunnen. Want op alle punten is het product verbeterd t.o.v. zijn voorganger. Wat te denken van een verbeterde en vernieuwde energie zuinigere motor!? Deze is aanzienlijk stiller. Hiermee heeft Bora 1 van de kritiekpuntjes op de basic weggewerkt. Want niet iedere gebruiker was tevreden over het geluidsniveau!

Technische verbeteringen van de X-pure

Niet alleen het geluidsniveau ligt een stuk lager maar ook het energieverbruik is substantieel lager. Zo is er een grote verbetering van de energie-efficientieklasse van B naar A+. Dit resulteert in een verlaging van het energie verbruik met bijna 40%.

Ook de kwaliteit van de vetfiltering heeft een verbetering ondergaan. Zoals u weet kent een kookplaat met afzuiging een vetfilter. Deze is bij de Bora X Pure van klasse B naar A gegaan. Hierdoor bent u verzekerd van minder vetafscheiding welke in de afvoer of keukenkasten terecht komt. Zeker met het recirculatiemodel PUXU is dat goed nieuws. Deze blaast namelijk onder uw keukenkasten en de uitstoot van vet is nu verwaarloosbaar!

Bora X-Pure , meer ruimte voor pannen, betere bediening

De kleinere instroomopening, de ronde ring midden op de kookplaat, zorgt voor nog meer ruimte voor uw pannen. Hiermee kunt u moeiteloos pannen van 24 cm doorsnede kwijt. Ook de vernieuwde bediening draagt bij aan meer effectieve ruimte op de kookplaat. Deze bevindt zich namelijk  recht onder de instroomring. Bora X Pure maakt namelijk gebruik van een verticale slider bediening ipv van een horizontale slider. De zgn S control is bedacht om het u gemakkelijk te maken. Want de intuïtieve bediening laat na iedere keuzes alleen de logische vervolgkeuzes over! Hierdoor wordt het bedienen van een Bora nog eenvoudiger.

De Bora X-Pure makkelijk schoon te maken en te onderhouden

Net als bij de standaard Pure zijn de filters via de bovenzijde uit te halen. Daardoor is het niet meer nodig via de onderzijde het koolstoffilter te vervangen. Hetgeen betekent dat er geen lades los gehaald hoeven te worden zoals bij de Bora basic. Het vetfilter is ook eenvoudig vanaf de bovenzijde uit te halen. Deze kan, op indicatie, in de vaatwasser. 

2 modellen : Bora PUXU en Bora PUXA

Als we het over filters hebben, komen we op de keuze voor een model met afvoer naar buiten (PUXA) of een Bora met recirculatie (PUXU). Laatste wordt in de praktijk toch wel het meeste toegepast. De eenvoudige montage van de Bora PUXU , net als de PURU, en brede inzetbaarheid zijn hiervan de reden.

bora x-pure de beste flexinductie kookplaat met afzuiging
de bora x-pure wordt geleverd in een recirculatie variant de PUXU en een afvoer naar buiten variant de PUXA

Als een afvoer naar buiten een optie is, zijn de voorzieningen bij Bora daar op ingericht. Met de Bora Ecotube buizen en Bora 3Box met muurrooster heeft u de perfecte oplossing voor een afvoer naar buiten. Want de speciale luchtgeleidingsbuizen van de Bora Ecotube nemen nagenoeg alle luchtweerstand weg. Daarnaast draagt de muurdoorvoer van Bora zorg voor een goede thermische afsluiting. Minder verlies aan warme lucht bij een niet werkende afzuigkap is een must voor uw energielabel.

Design veranderingen Bora XPure

Het begint onder consumenten steeds meer een ding te worden. Het design van een kookplaat met afzuiging doet er toe. Hierop is Bora goed ingesprongen. De design veranderingen waren een volgend aandachtspunt. Een en ander heeft ervoor gezorgd dat de Bora XPure er mag wezen. Wat te denken van de stijlvolle vlak ingebouwde zwarte instroomring. Hiermee is de kookplaat nagenoeg zwart. Met de sierlijke blauwe bediening, bij inschakeling, een fraai geheel. Een volgende dissonant was de roestvrijstalen kookveldomranding, welke de glasplaat beschermt. Hiervoor kunnen nu de “All Black “ zij beschermingslijsten besteld worden. Naast de bescherming ook minder materialen / kleur. Hetgeen meer rust in de uitstraling van uw keuken geeft!

Waarin onderscheid de Xpure zich van de Pure?

De XPure kent nagenoeg dezelfde maat als de voorlopers basic  BFIU en BFIA. Met een afmeting van 830 x 515 MM is deze kookplaat met afzuiging 7 cm breder dan de Pure. Het meest wezenlijke verschil zijn de octogonale kookzones van de XPure. Deze meten 230 x 230 MM. Door ze te koppelen met een brugfunctie ontstaat er 1 grote kookzone. En dan kan het feest beginnen! Op de automatisch gekoppelde zone kunt u een grote braadslede kwijt of een tepan yaki of grilplaat. Met grillen moet de afzuiger trouwens wel harder aan het werk! Vergeet nooit voor dat u gaat koken de afzuiger in te schakelen, dit komt het resultaat ten goede!

Op de rechthoekige zones van de X Pure plaatst u waar u maar wilt uw pannen. Flexibiliteit en gemak dus! 

Bora PUXA Bora PURA Bora PUXU Bora PURU
Automatische regeling van de afzuigkap X X X X
Variabele warmhoud functie X X
Automatische aankookfunctie X X X X
Eenvoudig te personaliseren X X X X
Intuïtieve context afhankelijke bediening X X X X
Kinderbeveiliging X X X X
Timer X X X X
Flexibele kookzone X X
Pauzefunctie X X X X
Powerniveau afzuiging X X X X
Powerniveau kookzones X X X X
Reiniging blokkering X X X X
Timer kookzones X X X X
Panherkenning X X X X
9 vermogen niveaus X X X X
Automatische brugfuncties X X
Automatische naloop X X X X
Powermanagement X X X X
Restwarmte indicator X X X X
Bescherming tegen onjuiste bediening X X X X
Veiligheid schakeling kookzone X X X X
Onderhoudsindicator koolstoffilter X X


Waar kiest u voor, de Bora Pure of de Bora XPure?

Als het puur om functionaliteit gaat is de keuze snel gemaakt. Dit merken we nu al aan de warme belangstelling voor de XPure. Echter zal voor velen het beschikbare budget een obstakel zijn. Toch is het goede nieuws is dat de X Pure, ondanks alle verbeteringen, goedkoper is dan de huidige Basic BFIU / BFIA. Aanzienlijk meer waarde voor minder geld. Desalniettemin zal de XPure altijd nog een kleine € 1000,00 duurder zijn dan de Pure. Zeker als we het over de levensduur van de Bora uitsmeren en de extra’s in ogenschouw nemen.Dan is de X Pure meer dan het overwegen waard!

Past de Bora XPure in uw keuken? Wilt u een gericht advies? Neem dan hier contact op!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

50 reacties op “Bepaalt de Bora X Pure de nieuwe standaard voor kookplaten met afzuiging?

  1. wilma zegt:

    vindt hem heel mooi de Bora Xpure. wij hebben binnen 3 maanden een kookplaat nodig en hebben eigenlijk wel voor Bora gekozen. is de Xpure dan al leverbaar? we hebben namelijk liever de xpure dan de basic.

    • Henkjan zegt:

      Dat zal er om spannen! wij krijgen in week 18 een en ander binnen. Deze kunt u op reservering vastleggen. De reguliere levertijd, bij losse bestellingen neemt snel toe. We zagen bij de Bora Pure ook dat levertijden opliepen tot wel 14 weken. Bij de Xpure lijkt het ook die kant op te gaan. bijtijds vastleggen dus…

    • Henkjan zegt:

      voornaamste verschillen zijn dat de Bora classic niet een kookplaat met geïntegreerde afzuiging is zoals de Bora Xpure. De Bora classic bestaat uit losse kookvelden met een losse afzuigunit. Deze kunt u daardoor naar eigen smaak en wens inrichten. Daarnaast heeft de Bora classic een losse motor die niet geintegreerd is. Deze bevindt zich dus op afstand van de kookplaat. Meestal onder de keukenkast. De geluidsbron ligt dus verder weg. Daarnaast kan er een geluidsdemper in het kanaal aangebracht worden. Het totaal plaatje zorgt ervoor dat het geluidsniveau aanzienlijk lager ligt (tot 10 Db). De classic is dus flexibeler, stiller dan de XPure. Uiteraard ook wat duurder.

  2. Sandra zegt:

    Hoe zit het met de la die onder de x pure zit? Kan deze gewoon 60 diep zijn of moet dit een verkorte la worden in het geval van recirculatie?

    • Henkjan zegt:

      Als je uitgaat van 2 laden onder de Bora XPURE dan kan de bovenste lade gewoon gebruikt worden mits u de hoogte in de gaten houdt. De Bora XPURE heeft een inbouwdiepte van 20 cm. Een midden hoge lade is bij de meeste keukenleveranciers leverbaar. Ingeval van recirculatie, de Bora PUXU, hoeft de diepte van de lade niet aangepast te worden!

    • Henkjan zegt:

      De Bora XPURE is bij ons leverbaar, althans zolang de voorraad strekt. leveringen worden beïnvloed door achterstanden opgelopen door corona

    • Henkjan zegt:

      De Bora Puxa of Siemens EX807LX67E zijn beide goed kookplaten met afzuiging. Een aantal wezenlijke verschillen zitten in de totale bruikbare kookoppervlakte, het geluidsniveau, betrouwbaarheid van de afvoer en wellicht het design. Omdat de Bora Xpure de bediening onder het afzuiggedeelte zit, blijft er effectief veel meer pannenruimte over. Dit kan je mooi zien aan de speciale tepan yaki en grilplaat welke we aanbieden, deze passen wel op een bora en niet op een siemens. vinden we een belangrijke pre. het geluidsniveau is vooral bij een afvoer beter bij de Bora PUXA. Dit heeft mede te maken met de speciaal ontwikkelde Bora ECotube buizen welke bijdragen aan minder weerstand en een beter luchtgeleiding. Het design is natuurlijk heel subjectief en dat is dan ook aan u om daar over te oordelen. Qua functionaliteiten biedt de Siemens net wat meer dan de XPure.

      • Johan zegt:

        Wij zitten met het zelfde dilemma, en hebben de commentaren en adviezen met name over de pannenruimte met interesse gelezen. We hebben echter een aanvullende vraag, het gaat tenslotte ook om werkblad afzuiging. In de gebruiksaanwijzing van de Bora Puxa staat een luchtafvoer capaciteit van 313M3/u vermeld, en voor de Siemens EX807LX67E is dit 551m3/u bij normaal stand, respectievelijk 699M3/u op de intensief stand. De vraag is klopt deze informatie, en is dit een wezenlijk verschil of zijn beiden ruim toereikend ?

        • Henkjan zegt:

          dat klopt niet. De Bora XPure heeft een afzuigvermogen van 563 m3/h bij stand 9 en 626 m3/h bij een powerstand. dan is er wat verschil met een afvoer versie PUXA of een recirculatieversie PUXU. op een lager stand wordt het vermogen aangepast. Dit vermogen is ruim voldoende. Een hoger vermogen (bv bij de gutmann Nivel) betekent toch ook vaak wat meer geluid.

        • Henkjan zegt:

          De XXL tepan en grilplaat passen daarop niet, de large wel. De XPure heeft bediening onder het ronde instroomrooster, levert veel ruimte winst op voor op de Bora kookplaat.
          Siemens , neff etc. hebben dat niet zo..

  3. BdeJong zegt:

    Goedendag, als ik de specificaties zie, verschilt een X Pure eigenlijk vrijwel niks van van de Pure afgezien van de ruimere kookzone en de bridge functie. De genoemde verbeteringen qua vetfilter en motor zijn ten opzichte van de Basic. Maar als ik het goed begrijp is een X Pure even luid/stil als een Pure. Of zie ik iets over het hoofd? MVG, BdeJong

    • Henkjan zegt:

      Dat klopt bijna ! De Bora X Pure heeft daarnaast ook flexinductie. laatste is, mits van de juiste techniek (octogonale spoelen) een aanzienlijk hogere prijs. daarnaast is de bora X Pure 83 cm breed en de Bora Pure 76 cm breed.

    • Henkjan zegt:

      De Bora XPURE kan ingebouwd worden in een kast van 80 cm. een paar aandachtspunten bij de inbouw. de zijwanden van dekast moeten afhankelijk van de dikte van het werkblad uitgespaard worden. De XPURE past er dan wel in. uiteraard moet het blad verder wel voldoende ondersteuning hebben.

  4. Niels zegt:

    Als je een vergelijk zou maken tusen Bora X Pure of Pure ten opzichte van Novy Panorama Pro ( of andere Novy highend kookplaten met afzuiging) welk merk springt er dan uit.
    waar zitten verschillen?

    • Henkjan zegt:

      De overeenkomst van de Bora XPure kookplaat met afzuiging met de novy panorama is eigenlijk alleen dat beiden voorzien zijn met flexinductie en koppelbare zones. althans de novy panoroma pro 1821. De ander modellen de panorama 1841 en 1831 zijn beide uitgeklede modellen en in die zin minder dan de Bora XPure. De afzuiging van de novy panorama met pannen die verder weg staan van de instroom opening, is beduidend minder. Met hogere pannen waarvan de kookluchten afgebogen worden naar achteren zal de Novy Panorama beter functioneren. Als we kijken naar de inbouw mogelijkheden dan is de Bora XPure veel eenvoudiger te installeren. Vooral de recirculatie variant van de Novy Panorama, met een box in de plint is bedroevend, en in veel gevallen haast onmogelijk te monteren. Het geluidsniveau van de Bora XPure is een stuk aangenamer dan de Novy Panorama. Laatste is qua design een aardige oplossing maar in die zin al weer ingehaald door de glasdraftair van Neff en Siemens.

      • Bahri Guney zegt:

        Hallo,

        Wij hebben een Bora X-Pure (PUXA) besteld en het rookkanaal afvoer gaat via de kruipruimte naar buiten.
        De lengte hiervan is 4,5 -5 meter ongeveer. ( volgens Bora mag dit max 6 meter zijn) .
        Maar het kan niet in één rechte lijn waarschijnlijk komt er nog een bochtje in of 2 bochten en het laatste stukje moet hij nog een halve meter omhoog vanuit de kruipruimte door de vloer en dan via de meterkastwand naar buiten.
        Is dit volgens u haalbaar en zou het goed werken ?

        • Henkjan zegt:

          Dat moet normaal gesproken kunnen! In de praktijk hebben we al een Bora XPURE goedgekeurd van 7 meter met 4 bochten aangelegd, en dat gaat goed !

  5. Ilona zegt:

    Goedendag, Hierboven lees ik over verschil van Bora XPure en de Pure. Nu is mijn vraag of ik speciale tepan yaki of grilplaat óók op een Pure kan plaatsen (of kan dit enkel door verruimde kookzones op de XPure)?

    • Henkjan zegt:

      Dat kan wel als je 2 zones tegelijk aanschakelt op de bora pure. Is uiteraard niet hetzelfde als op de xpure. Als je 2 zones tegelijk aan zet onder een tepan of een grilplaat, laat dan eerst de hele plaat opwarmen voordat je er wat oplegt. Kijk wel goed waar de zones van de bora zich bevinden. op deze plekken wordt de plaat warmer.

  6. Marcel zegt:

    Goede avond! Mooie website!
    Wij hebben interesse in de Bora Pure (X), maar we horen ook goede verhalen over de Elica Nikolatesla. Die zou dan ook weer goedkoper moeten zijn. Waar verschillen de merken/kookplaten in?
    Vriendelijk dank!

  7. Ines zegt:

    Beste
    Hebt u ook ervaring met de V-ZUG fusion? Hebt u een voorkeur voor De V-ZUG fusion tov Bora Pure? en Xpure?
    Geluidsniveau? Kwaliteit inductie?

    • Henkjan zegt:

      V-Zug kennen we van de stoomovens en ovens, niet van kookplaten met afzuiging, we zullen eens bekijken of deze tegen de Bora XPure op kan

  8. Ward zegt:

    Goedendag!

    Net als meerdere mensen twijfelen wij over de PureX (recirculatie) en de Siemens EX807LX67E. De siemens valt voor ons veel goedkoper uit. Maar volgens de specificaties lijkt de siemens bij zelfde verplaatste liters lucht, 6dB meer geluid te produceren. Dit is voor menselijke waarneming het dubbele. Nu is het dubbele van ‘weinig’ verwaarloosbaar. Maar is dit ook echt verwaarloosbaar? Is de Siemens flink luider?
    Voor wat betreft de kookruimte ben ik al om naar de Bora maar de prijs doet twijfelen.

    • Henkjan zegt:

      geluidsbeleving blijft natuurlijk heel subjectief, maar de Siemens is inderdaad luider. Kan afhangen of er voor een afvoer variant of recirculatie variant gekozen wordt. Ook hoe de specifieke situatie is, kan invloed hebben op het geluidsniveau. De Bora XPURE biedt op bijna alle vlakken een beter product. Zonder afbreuk te oen aan Siemens natuurlijk. Uit prijsoverwegingen, zeker icm meerdere Siemens apparaten, is de EX807LX67E nog wel een overweging!

  9. J.v.Wijk zegt:

    Hoi,
    Een vraagje….
    Hoe zit het met de la die onder de bora pure zit? Kan deze gewoon 60 diep zijn of moet dit een verkorte la worden in het geval van recirculatie?

    Groet, J.v.Wijk

  10. Marriette zegt:

    Wij twijfelen over een downdraft die achter de kookplaat gemonteerd of een geintegreerd in de inductiekookplaat. Welk systeem werkt beter volgens u?

    • Henkjan zegt:

      Een losse downdraft welke achter een kookplaat , met ruimte tussen kookplaat en downdraft, is een slechte oplossing. De achterste pannen op de kookplaat worden goed afgezogen, maar de voorste niet.
      Goed alternatief is dan de glassdraft van Neff of Siemens, als je de downdraft strak tegen de kookplaat monteert. Vinden wij een mooie oplossing met meer flexibiliteit dan een Bora. Je kan dan ook 5 pannen kwijt. uiteraard wel wat duurder.

  11. Claudia zegt:

    Hoi, wij hebben vandaag keukenadvies gehad. Vooraf had ik mijn zinnen gezet op de bora X pure met afvoer naar buiten. De verkoper raad ons echter de AEG combohob IDE84243IB aan… Zou precies hetzelfde zijn met betere service. De looks van de bora vind ik in ieder geval veel beter en ook de verticale bediening i.p.v. horizontaal lijkt me handiger. Zijn er verder beduidende verschillen? (Behalve de prijs)

    • Henkjan zegt:

      De verschillen zijn evident, ik denk dat keukenverkoper voor eigen parochie preekt. dat mag natuurlijk De Xpure is op alle vlakken beter, minder geluid, meer pannen ruimte, betere bediening en ook service.
      Qua design, maar dat blijft subjectief, heeft de bora mooie vlakke uitstraling, blauwje lampjes mooi detail.

  12. Bob zegt:

    Hoi, wij kiezen waarschijnlijk voor de Bora Puxu. Daarbij hebben wij een aantal vragen:
    – op welke termijn verwacht u eventueel nieuwe types van Bora, in verband met mogelijk veroudering van deze kookplaat?
    – adviseert u een plasmafilter en zo ja, welke?
    – optisch vinden wij het vlak integreerbaar plaatsen van de plaat heel mooi. Gebeurt dit in de praktijk vaak en wegen voor u de nadelen met betrekking tot onderhoud en eventueel vervanging van de plaat bij schade hoog?

    Alvast dank en groeten!

    • Henkjan zegt:

      geen updates van de Bora Pure zijn voorzien, leveringen zijn nu al moeilijk genoeg. wij adviseren de borettie puroquadro.

      klopt vlakinbouw vindt men gemiddeld mooier. nadeel is inderdaad de uitsparingsmaat die overbijft bij vervanging. die is nl ongunstig als u over wil naar een ander merk kookplaat.

      meeste merken handhaven wel vaak uitsparingsmaat bij een nieuw model.

  13. peggy zegt:

    Hallo, ik heb een vraag over het verschil tussen de Bora PURU en VZug Fusion. Waar gaat de voorkeur naar uit (gebruiksgemak, verbruik, geluidsniveau, montage, kastruimte, aankoopprijs).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *