Gas kookplaat vervangen voor een kookplaat met afzuiging?

Gas kookplaat vervangen

Steeds vaker krijgen wij aanvragen binnen voor het vervangen van een gaskookplaat voor een kookplaat met afzuiging. Aangezien het houden van apparaten op gas in de toekomst steeds ongunstiger wordt, lijkt dit een logisch gevolg. Onze ervaring is dat we in veel gevallen wel met een passende oplossing kunnen komen. Uiteraard moet uw keuken op punten aangepast worden!

Waar moet u opletten als u uw kookplaat wilt vervangen voor een kookplaat met afzuiging?

De nieuwe werkbladafzuiging zal moeten passen in het gat wat ontstaat als de bestaande gaskookplaat / inductiekookplaat verwijderd moet worden. Als het gat te klein is, is er geen man overboord. Wij werken met gespecialiseerde bedrijven die de uitsparing van de kookplaat kunnen aanpassen. . Hier is alleen sprake van als u een stenen (graniet, hardsteen, composiet etc.) werkblad heeft. Ook kunnen we met een  frame de nieuwe kookplaat passend maken. Hierdoor zijn er meerdere mogelijkheden binnen de bestaande uitsparing. 

De benodigde kookvelduitsparing hangt natuurlijk af van de nieuwe kookplaat die ter vervanging gaat komen.

Daar liggen vaak de uitdagingen. De keuze uit alle mogelijke opties welke uw kookplaat vervangen is een speurtocht op zich.  Om een duidelijk beeld te krijgen van de huidige situatie vragen we u dan ook om de nodige informatie. Welke bepalend zal zijn om tot een passende oplossing te kunnen komen.

Uw kookplaat omwisselen voor kookplaat afzuiging, hoe ziet de kast onder de kookplaat eruit?

De kast onder de kookplaat is mede bepalend voor de mogelijkheden en de kosten welke verbonden zijn voor het vervangen van uw gaskookplaat. Bevinden er zich laden of deuren in deze kast? Welke afmeting hebben de laden? Hoe diep zijn de laden? Hoe hoog zijn de laden? Allemaal bepalend i.v.m. de inbouwdiepte van werkbladafzuiging welke gemiddeld 20 cm diep is.

Kookplaat met afzuiging? Meteen uw keuken renoveren?

Mochten laden te hoog of te diep zijn dan kunnen wij deze voor u vervangen! In voorkomende gevallen hebben we alle keukenfronten vervangen voor nieuwe keukenfronten en de kookonderkast meteen geschikt maken voor een fraaie inductiekookplaat met afzuiging. Alsof u een nieuwe keuken heeft met gemak en de uitstraling van een moderne keuken. Een welkome exercitie als u toe bent aan wat nieuws zonder dat u  een te grote investering wil doen!

Kiest u voor recirculatie of voor afvoer naar buiten?

Na het vervangen van uw kookplaat voor er een afzuiging in het werkblad zult u moeten nadenken over wat u met de kookluchten wilt. De realiteit is dat het aanleggen van afvoerbuizen in een bestaande situatie lastig is. Afvoerbuizen moeten onder of achter de keukenkasten gelegd worden en dat zal vaak niet gaan zonder een gedeelte van de keuken te demonteren. Niet onmogelijk maar wel kosten verhogend.  De recirculatie mogelijkheden bij kookveldafzuiging zijn tegenwoordig zeer goed en zijn niet te vergelijken met die van 10 jaar geleden.

Afhankelijk van het type / model kookplaat welke past in de nieuwe situatie, zal bekeken moeten worden welk filter in te passen is.

Wat te doen met de vervangen afzuigkap en kookplaat?

De kans is groot dat u nu een afzuigkap heeft hangen boven uw kookplaat. Na het vervangen van de kookplaat houdt u een afzuigkap over. U zult ongetwijfeld nagedacht hebben over de ruimte die dan vrijkomt. Er zijn simpele oplossingen die maximaal kunnen bijdragen aan het beeld van uw keuken zonder ingrijpende maatregelen. Zo zal het aanbrengen van een keukenachterwand een oplossing kunnen zijn, maar is het stucen en sauzen vaak de eenvoudigste oplossing. Wij adviseren hier u graag over.

Welke aanpassingen in mijn installatie zijn er nodig voor een kookplaat met afzuiging?

Als u een kookplaat gaat vervangen zal er een aansluiting moeten komen welke geschikt is voor een inductiekookplaat. Normaal gesproken gaat dat dan om een aansluiting van 7,4 Kw. Hiervoor moet u 2 groepen reserveren in de groepenkast Als er geen vrije groepen zijn, zal de groepenkast uitgebreid moeten worden. Het aanleggen van de elektraleiding tbv de kookplaat kan vaak via een kruipruimte. Ook hierin kunnen wij uw adviseren.

Na het omwisselen van een gaskookplaat zal de bestaande gasleiding afgesloten worden, hetgeen voor zich spreekt!

Wat kost het vervangen van een (gas-) kookplaat voor werkbladafzuiging?

Het is een optelsom waarbij de volgende posten onderdeel zullen zijn:

 • Aanschaf kookplaat met afzuiging
 • Keuze voor recirculatie of voor afvoer
 • Aanpassen uitsparing in het blad (ingeval van stenen bladen door specialisten uit te voeren)
 • Aanleggen / aanpassen van de kast / laden onder de kookplaat met afzuiging
 • Aanleggen / aanpassen van de benodigde installatie (elektriciteit /gas)
 • Het monteren / demonteren van een passende werkbladafzuiging
 • Het afwerken na demontage van een afzuigkap
 • Het inmeten / opmeten / inspecteren van de huidige situatie

Vaak wordt ons gevraagd om ook mee te denken over de invulling van de volgende werkzaamheden:

 • Het vervangen van andere inbouwapparatuur, zoals ovens, vaatwassers, koelkasten etc.
 • Het installeren van een kokend water kraan. Mag eigenlijk niet meer ontbreken in een moderne keuken, de kokend water kraan. Niet alleen uit milieu overwegingen maar ook omdat het u jaarlijks veel geld bespaart! Wij werken zeer veel met Quooker, Franke en Selsiuz kokend water kranen.
 • Het vervangen van keukenfronten. Soms staat u voor de keuze ; een nieuw keuken of misschien toch een keukenrenovatie. Laatste scheelt u veel tijd en geld en leidt vaak tot complete make overs van keukenruimtes!
 • Het vervangen van aanrechtbladen. Meestal i.c.m. het vervangen van keukenfrontjes en plaatsen van nieuwe keukenapparatuur. Uiteraard ook een goede oplossing als u een kookplaat vervangt voor een kookplaat met afzuiging. Zo’n nieuw aanrechtblad geeft meteen een vernieuwende kijk op uw keuken!

Als u uw zelf wilt verblijden met een kookplaat met afzuiging en/of renovatie van uw huidige keuken dan verzoeken wij u om hier onze online vragenlijst in te vullen. We nemen dan zsm contact met u op!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

2 reacties op “Gas kookplaat vervangen voor een kookplaat met afzuiging?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *