Er zijn meerdere namen voor hetzelfde idee, werkbladafzuiging, kookveld afzuiging, kookplaat met afzuiging refereren allemaal naar een kookplaat waar het afzuiggedeelte onderdeel is van de kookplaat. De motor van de afzuigkap bevindt zich rechtstreeks onder de kookplaat of onder het keukenkastje zelf.

Betere afzuigresultaat

Door direct bij de bron af te zuigen, heeft u minder last van kookluchten. Bij een traditionele afzuigkap wordt al gauw 25% van de kooklucht niet afgezogen. Kookveldafzuiging haalt soms zelfs 100% (Bora)

Reductie van geluid

Het verschil is significant. Een kookplaat met afzuiging maakt meer dan 20 Db minder geluid dan een afzuigkap op oorhoogte. Per merk, type en uitvoering kan dit verschil behoorlijk groter of kleiner zijn.

Onbelemmerd zichtveld

Misschien wel het meest aansprekende voordeel, geen hinderlijke afzuigkap meer in beeld! Dit betekent meer ontwerp  mogelijkheden en fraaiere oplossingen voor uw keuken!

Eenvoudig schoon te maken

Bij de meeste kookplaten met afzuiging bevindt het vetfilter zich binnen handbereik. Heel wat makkelijker schoonmaken dan bij een traditionele afzuigkap.

Relatief lage aanschafprijs

Een kookveldafzuiging lijkt prijzig maar bij een goed vergelijk is de aanschafprijs alleszin acceptabel. Neem een losse inductiekookplaat met een afzuigkap, en uitgaande van vergelijkbare kwaliteit, u bent nagenoeg een zelfde bedrag kwijt. Met zoveel voordelen lijkt ons de keuze snel gemaakt!

Wij hebben in de loop der jaren de ontwikkeling van werkbladafzuiging goed gevolgd. Door het installeren, testen en terugkoppeling van onze klanten en relaties, hebben we een goed beeld van de beste kookplaten met afzuiging. De beste kookplaten met afzuiging worden ook bepaald door de toepasbaarheid in verschillende situaties. Aangezien binnen verschillende merken, types veranderen en niet alle types even goed zijn, geven we hieronder in willekeurige volgorde de merken waar wij de beste ervaringen mee hebben op het gebied van kwaliteit, toepasbaarheid, garantie, service, montage, design, werking, gebruikersvriendelijkheid en prijs.

Bora (pure, classic en professional) , Neff, Siemens studioline, Miele (KMDA), Gutmann (Fonda en Nivel), Novy (One, Panorama), Elica

Merken kookplaten afzuiging waar we mindere ervaringen mee hebben: AEG (combohob), concept Swiss, Bauknecht

Afhankelijk van het keukenontwerp, de mogelijke ruimte, uw wensen en eisen en niet onbelangrijk uw budget, bieden wij een passende kookveldafzuiging, waarbij we putten uit onze ervaringen met verschillende merken. Als u een gericht voorstel wil hebben vul dan de vragenlijst in op onze website of stuur een mail.

Er zijn meerdere merken die in een standaard kast van 80 cm breed. Afhankelijk van uw wensen en eisen kunnen we passende oplossingen aanbieden. De meeste inductiekookplaten met afzuiging waar ook flexinductie op zit, hebben een groter formaat en zijn niet te integreren in een kast van 80 cm breed. Toch zijn er een paar kookplaten met afzuiging welke met enkele aanpassingen te integreren zijn in een IKEA keukenkast. Groter formaat kookplaten ( richting de 90 cm) zijn er ook.Wilt u zo’n kookplaat toch in uw IKEA keuken dan kunnen wij een kast op maat maken. Deze wordt dan passend gemaakt voor standaard IKEA fronten.

De prijzen van werkbladafzuiging kunnen we grofweg opdelen in 2 categorieën. De kookplaten zonder flexinductie en die met flexinductie. De prijzen van de kookveldafzuiging zonder flexinductie begeven zich tussen de € 1500,00 – € 2500,00. Met flexinductie tussen de € 2500,00 – € 4000,00.

Een vraag die we vaak binnen krijgen! Prijzen van Bora zijn alleen op aanvraag. Stuur ons een mail of vul een vragenlijst in! Voor altijd de beste prijzen voor een Bora Pure, PURU, PURA.

Er zijn meerdere merken die hier een lange ervaring mee hebben op gedaan. De meest aansprekende is toch wel Bora met de Bora Classic en de Bora Professional. Daarnaast hebben we goede ervaringen opgedaan met Miele, Neff en Gaggenau.  De grote uitdaging ligt vaak in het kunnen inbouwen van meerdere losse kookvelden met meer dan 1 afzuiger. Hierin biedt Bora toch wel de best doordachte oplossingen welke goed in te bouwen zijn.

Het vervangen van een gaskookplaat of inductiekookplaat door een kookplaat met afzuiging vereist de nodige voorbereiding en aandacht! De belangrijkste punten waar rekening mee gehouden moeten worden zijn:

  • Aanpassen van de uitsparing t.b.v. de kookplaat
  • Aanpassen van het installatiewerk
  • Aanbrengen van stroomvoorziening voor kookplaat met afzuiging
  • Aanpassen van de bestaande kast onder de kookplaat
  • Monteren en installeren van kookveldafzuiging
  • Het vinden van een passende kookveldafzuiging in de gegeven situatie

Op onze website kunt u hier een vragenlijst invullen waarmee wij u een passende oplossing kunnen bieden! Wij kunnen het gehele traject voor uw invullen en zodoende zorgen voor een goed resultaat!

De kosten van het vervangen van uw kookplaat voor werkbladafzuiging zal afhangen van de punten zoals in de vorige vraag aangegeven. Een goede richtlijn is dat u moet denken aan bedragen tussen de € 3000,00 – € 5000,00. Dat is dan uiteraard inclusief de levering van een nieuwe kookplaat met afzuiging.

Allereerst dat u voor de afvoer de daarvoor geschikte afvoerbuizen gebruikt. Bora maakt gebruik van de zgn Bora Eco tube buizen welke zorgen voor een perfecte luchtgeleiding. Voor kookplaten van andere merken adviseren we de afvoerbuizen van Naber. Voor een goede werking is toepassing van deze geschikte afvoerbuizen een vereiste.

Per merk en type kookplaat met afzuiging zal de afvoer anders kunnen zijn. In de regel is het in ieder geval goed rekening te houden met een plint van minimaal 10 cm hoog. (in sommige gevallen meer dan 12 cm hoog) Een goede afvoer moet altijd aansluiten op een goede muurdoorvoer unit.

Op onze website kunt u uw gegevens doorgeven zodat wij een en ander voor u kunnen uitzoeken en aanbieden.

De ervaringen met een plasmamade filter in combinatie met een kookplaat met afzuiging zijn goed! Merken als Kuppersbusch (KMI 85000 , KMI 98000) en Senza Nome bieden bij hun koookveldafzuiging standaard een plasmamade filter. Ook bij andere merken hebben wij zonder problemen een plasmamadefilter gecombineerd (Neff, Siemens studioline, Novy one en ook Bora) Houdt wel rekening dat Bora het gebruik van een plasmamade filter buiten de garantie houdt, op eigen risico dus..

Als u een kookplaat met afzuiging installeert en de lucht via de kruipruimte wil afvoeren dan zijn er een aantal mogelijkheden. De  eerste mogelijkheid is het aanbrengen van een zgn koekoek aan de buitenzijde van de woning, daar waar de afvoer naar buiten komt. De afvoer komt dan onder het maaiveld door de buitenmuur en kan vrij uit blazen in de koekoek. Een goede muurdoorvoer is nog wel vereist. Een tweede optie is de afvoer door de buitenmuur plaatsen en bevestigen aan een afvoerpijp naast het huis of verder in de tuim. Hiervoor maken we gebruik van de Naber compair tower. Hiermee brengt u op een passende manier de afvoer naar buiten. De Naber compair tower is voorzien van een thermobox, voor het reguleren van in en uitstroom van warme / koude luchten, en een condens afvoer! Een derde oplossing bestaat uit het uitblazen direct vanaf de kookplaat met afzuiging in de kruipruimte. De lucht wordt dan wel eerst gefilterd (bijvoorbeeld door een plasmamade filter) en dan uitgeblazen de kruipruimte. Laatste moet wel geventileerd worden.

Een downdraft is een afzuigkap die achter een kookplaat gemonteerd wordt. Deze downdraft “verdwijnt” dus in het aanrechtblad. Normaal gesproken is een downdraft 10 cm vanaf de achterzijde van de kookplaat geplaatst. Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging is 1 apparaat, daar waar een downdraft gecombineerd wordt met een losse kookplaat!

De downdraft is een apparaat wat in onze ogen tot de verleden tijd behoort. De nadelen van een downdraft zijn navenant. Allereerst zuigt een downdraft de voorste pannen op de kookplaat minder goed (of liever; slecht) af. Het kost een gemiddelde downdraft teveel moeite om de kookluchten van de voorste pannen te onderscheppen! Een 2de nadeel is de ruimte die benodigd is om een downdraft te installeren. Een minimale werkbladdiepte van 82 cm – 85 cm (afhankelijk materiaal)  is benodigd. Daarnaast verliest u onder het aanrechtblad ook nog eens veel ruimte! Een derde nadeel van de downdraft is de kwetsbaarheid en servicegevoeligheid van het mechanisme. Helaas hebben wij bij veel downdrafts ervaren dat het niet erg stabiele producten zijn. Een vierde nadeel is de veel hogere prijs van een downdraft (plm. € 2000,00 – € 2500,00)) met kookplaat (€ 1000,00 -€ 1500,00) in vergelijking tot een kookplaat met afzuiging. (€ 1800,00 – € 3500,00).

Het enige argument wat in het voordeel van de downdraft zou kunnen spreken , is de combinatie mogelijkheid met een gaskookplaat. Ook daar zijn tegenwoordig betere en goedkopere alternatieven. Neem de Elica Tesla flame, een gaskookplaat met geïntegreerde afzuiging, of de combinatie mogelijkheden binnen de Bora Classic!

Een inductiekookplaat heeft standaard 4 kookzones . U herkent waarschijnlijk de inductiekookplaten waar per kookzone een rondje of een kruis staat. Deze inductie kookplaten hebben ronde spoelen onder de glasplaat. Een pan moet dan op het rondje / kruis geplaatst worden. Afhankelijk van merk / model zal de kookplaat de afmeting van de pan herkennen. Ingeval van flexinductie worden onder de glasplaat octogonale spoelen geplaatst. Deze elementen bestrijken nagenoeg de hele zone, waardoor de

Normaal gesproken wokken we op een gaswokbrander. Als u dat wilt i.c.m. een afzuiging in de kookplaat dan kunnen we de Elica Tesla flame aanraden. Alternatieven met een gas wokbrander zijn te  leveren bij de Smartline elementen van Miele, de Bora Classic of de luxere Bora Professional. Als u op inductie wil wokken dan biedt eigenlijk alleen de Miele KMDA 7774 kookplaat met afzuiging deze mogelijkheid. De Miele KMDA 7774 heeft een kookzone met een super vermogen tot 7,4 Kw! Daarmee kunt u, met een speciale inductie wokpan, op hoog niveau wokken.