Als je de keukenmarkt van dichtbij hebt gevolgd , dan kan je concluderen dat de kookplaat met afzuiging, de grootste verandering in de keuken is sinds decennia. Want geen enkel inbouwapparaat heeft zoveel impact gehad als de kookplaat met afzuiging. Mocht u nog niet volledig op de hoogte zijn van wat een inductie kookplaat met afzuiging is, dan leggen wij dat graag aan u uit.

Inductie kookplaat met afzuiging vervangt 2 apparaten

Als u in de laatste 6 jaar niet uw keuken hebt vervangen zult u bij een nieuwe keuken niet direct gedacht hebben aan werkbladafzuiging. U  bent nog gewend aan de losse kookplaat met daarboven een wand afzuigkap of een eiland afzuigkap. Die lompe units waar u altijd u hoofd aan stoot, zoveel lawaai maken dat je elkaar niet kunt verstaan. Bovendien ook vaak met een bedenkelijke afzuig kwaliteit. Gelukkig voor ons is er al heel lang nagedacht over afzuiging direct bij de bron. Wanstaltige oplossingen die duur zijn en daarnaast slecht werkten. Tot dat Bora de basic introduceerde.

Bora Basic de voorvader van alle kookplaten met afzuiging

Ere wie ere toekomt. Want Bora heeft deze keuken revolutie in gang gezet. Alhoewel nog maar 6 jaar in de markt, is de kookplaat met afzuiging niet meer weg te denken in een keuken. Althans als u goed voorgelicht wordt en de juiste keuzes maakt. Onvoorstelbaar dat grote merken pas zo laat ingesprongen zijn op deze ontwikkeling. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de losse afzuigkap en losse kookplaat  geminimaliseerd worden.

Wat maakt de inductiekookplaat met afzuiging dan zo speciaal?

Als je een product in de markt zet die nagenoeg  op alle vlakken een verbetering opleveren dan is dat meer dan speciaal. Bora heeft dat gerealiseerd. Overtuig uzelf.

De kookplaat met afzuiging, omdat uw keuken er mooier van wordt

Smaken verschillen natuurlijk, maar een echt mooie afzuigkap, daar zijn er niet veel van. Misschien een design afzuigkap van € 3000,00. Hoe dan ook het ding hangt altijd in de weg. Daarnaast neemt het  ruimte in beslag en is bepalend voor je keukendesign. Werkbladafzuiging creëert ruimte in je keuken. Ruimte die je zinvol kunt invullen met mooie objecten. Bijvoorbeeld een fraaie lamp boven je kookeiland.

geintegeerde afzuiging omdat het er stiller van wordt

Het is heel simpel. Doordat de afzuiging ruim een halve meter verder van uw oren verwijderd is, is het geluidsniveau daardoor al stiller. Daarnaast zal, afhankelijk van het merk en model, een stillere motor, betere afzuigtechniek verder bijdragen aan minder storend geluid. Sommige merken hebben de technieken al dusdanig door ontwikkelt dat u versteld zult staan van het geluidsniveau (Bora, Neff, Gutmann bijvoorbeeld) Onderdeel daarvan is het gebruik van de juiste afvoerbuizen, welke weerstand verminderend zijn. Daardoor een positieve invloed hebben op het geluid.

Werkbladafzuiging omdat het beter afzuigt

Als u gaat nadenken over een kookplaat met afzuiging, dan komt u waarschijnlijk uit de situatie dat afzuigkappen nauwelijks werken. Het gaat beter worden, veel beter! Vele honderden kookplaten met afzuiging hebben we inmiddels geleverd en eigenlijk nog nooit gehoord dat de afzuiging niet goed werkt (buiten een paar uitzonderingen dan AEG bv) Zolang de afzuigsnelheid hoger is dan de stijg snelheid van kooklucht, worden deze keurig afgezogen. Bora claimt zelfs een cleanrate van 100%. Als je dat vergelijkt met het rendement van een goede afzuigkap (rendement maximaal 70%), dan is de keuze snel gemaakt. Een kanttekening moet we er wel bij plaatsen. Want bij hogere pannen wordt niet alles afgezogen. (tenzij u onze downdraftpannen gebruikt natuurlijk)

Kookplaten met afzuiging omdat ze eenvoudiger te onderhouden zijn

Kent u ze, de afzuigkappen waar het vet afdruipt. Ook al maakt u ze regelmatig schoon, dan nog druipt het vet zo weer uit het filter. Zwaartekracht heet dat. Boven u hoofd schoonmaken, vetfilters die lastig te verwijderen zijn, en kleppen die steeds moeilijker open gaan. Hoe fijn dat je dan heel simpel  de vetfilters uit je kookplaat met afzuiging kunt halen. Simpeler kan het niet. Een inductiekooplaat biedt daarnaast het voordeel dat het gladde oppervlakte simpel is te reinigen.

Afzuiging in de kookplaat omdat u uiteindelijk voordeliger uit bent

U zult ongetwijfeld denken dat kookveldafzuiging een dure oplossing is. Duurder dan een losse kookplaat en een losse afzuigkap. Dat kan maar hoeft zeker niet het geval te zijn. Allereerst zien we natuurlijk de overstap van de gaskookplaat naar de  inductiekookplaat. Laatste is in het geval u een goede inductiekookplaat neemt wat duurder dan de gaskookplaat. Vervolgens hebben we een afzuigkap. In een eiland opstelling zal deze aanzienlijk duurder zijn. Bij mekaar opgeteld komt een aanschafprijs  van de 2 losse apparaten (voor een gemiddeld goed A merk) al gauw op minimaal € 2000,00. Voor dat geld koopt u ook een goede instap kookplaat met afzuiging.

Recirculatie of afvoer naar buiten

Een bekend dilemma bij de keuze van de juiste werkbladafzuiging. Om een goede keuze te maken zijn er heel veel variabelen welke afgevinkt moeten worden. Als een afvoer naar buiten goed te realiseren is, zou dat altijd onze voorkeur hebben. Ten eerste omdat u dan de vochtige kooklucht naar buiten brengt. Ten tweede omdat u nooit meer filters hoeft te vervangen. Uiteraard zijn er veel situaties denkbaar waar afvoer naar buiten niet realiseerbaar is, of in verhouding heel duur. Er zijn tal van recirculatie opties die kwalitatief steeds beter zijn.

Houdt wel rekening dat voor het afvoeren van luchten de afvoerbuizen van Bora of Naber gebruikt moeten worden. Afvoerbuizen met een luchtgeleiding welke weerstand verminderen, en dus zorgen voor een betere werking van uw kookplaat met afzuiging.

Vervangen van een gaskookplaat / inductiekookplaat voor één met afzuiging!

Met grote regelmaat voeren wij dit soort klussen uit! Hiervoor kunt u op onze website een aanvraag doen. Houdt rekening dat we daarvoor foto’s en informatie nodig hebben.

Meer informatie over de aanschaf van een kookplaat met afzuiging vindt u op onze wesbsite

Gas kookplaat vervangen voor een kookplaat met afzuiging?

Steeds vaker krijgen wij aanvragen binnen voor het vervangen van een gaskookplaat voor een kookplaat met afzuiging. Aangezien het houden van apparaten op gas in de toekomst steeds ongunstiger wordt, lijkt dit een logisch gevolg. Onze ervaring is dat we in veel gevallen wel met een passende oplossing kunnen komen. Uiteraard moet uw keuken op punten aangepast worden!

Waar moet u opletten als u uw kookplaat wilt vervangen voor een inductie met afzuiging?

De nieuwe werkbladafzuiging zal moeten passen in het gat wat ontstaat als de bestaande gaskookplaat / inductiekookplaat verwijderd moet worden. Als het gat te klein is, is er geen man overboord. Wij werken met gespecialiseerde bedrijven die de uitsparing van de kookplaat kunnen aanpassen. . Hier is alleen sprake van als u een stenen (graniet, hardsteen, composiet etc.) werkblad heeft. Ook kunnen we met een  frame de nieuwe kookplaat passend maken. Hierdoor zijn er meerdere mogelijkheden binnen de bestaande uitsparing.

De benodigde kookvelduitsparing hangt natuurlijk af van de nieuwe kookplaat die ter vervanging gaat komen.

Daar liggen vaak de uitdagingen. De keuze uit alle mogelijke opties welke uw kookplaat vervangen is een speurtocht op zich.  Om een duidelijk beeld te krijgen van de huidige situatie vragen we u dan ook om de nodige informatie. Welke bepalend zal zijn om tot een passende oplossing te kunnen komen.

Uw kookplaat omwisselen voor werkbladafzuiging, hoe ziet de kast onder de kookplaat eruit?

De kast onder de kookplaat is mede bepalend voor de mogelijkheden en de kosten welke verbonden zijn voor het vervangen van uw gaskookplaat. Bevinden er zich laden of deuren in deze kast? Welke afmeting hebben de laden? Hoe diep zijn de laden? Hoe hoog zijn de laden? Allemaal bepalend i.v.m. de inbouwdiepte van werkbladafzuiging welke gemiddeld 20 cm diep is.

Kookplaat met afzuiging? Meteen uw keuken renoveren?

Mochten laden te hoog of te diep zijn dan kunnen wij deze voor u vervangen! In voorkomende gevallen hebben we alle keukenfronten vervangen voor nieuwe keukenfronten en de kookonderkast meteen geschikt maken voor een fraaie inductiekookplaat met afzuiging. Alsof u een nieuwe keuken heeft met gemak en de uitstraling van een moderne keuken. Een welkome exercitie als u toe bent aan wat nieuws zonder dat u  een te grote investering wil doen!

Kiest u voor recirculatie of voor afvoer naar buiten?

Na het vervangen van uw kookplaat voor er een afzuiging in het werkblad zult u moeten nadenken over wat u met de kookluchten wilt. De realiteit is dat het aanleggen van afvoerbuizen in een bestaande situatie lastig is. Afvoerbuizen moeten onder of achter de keukenkasten gelegd worden en dat zal vaak niet gaan zonder een gedeelte van de keuken te demonteren. Niet onmogelijk maar wel kosten verhogend.  De recirculatie mogelijkheden bij kookveldafzuiging zijn tegenwoordig zeer goed en zijn niet te vergelijken met die van 10 jaar geleden.

Afhankelijk van het type / model kookplaat welke past in de nieuwe situatie, zal bekeken moeten worden welk filter in te passen is.

Wat te doen met de vervangen afzuigkap en kookplaat?

De kans is groot dat u nu een afzuigkap heeft hangen boven uw kookplaat. Na het vervangen van de kookplaat houdt u een afzuigkap over. U zult ongetwijfeld nagedacht hebben over de ruimte die dan vrijkomt. Er zijn simpele oplossingen die maximaal kunnen bijdragen aan het beeld van uw keuken zonder ingrijpende maatregelen. Zo zal het aanbrengen van een keukenachterwand een oplossing kunnen zijn, maar is het stucen en sauzen vaak de eenvoudigste oplossing. Wij adviseren hier u graag over.

Welke aanpassingen in mijn installatie zijn er nodig voor een inductiekookplaat met afzuiger?

Als u een kookplaat gaat vervangen zal er een aansluiting moeten komen welke geschikt is voor een inductiekookplaat. Normaal gesproken gaat dat dan om een aansluiting van 7,4 Kw. Hiervoor moet u 2 groepen reserveren in de groepenkast Als er geen vrije groepen zijn, zal de groepenkast uitgebreid moeten worden. Het aanleggen van de elektraleiding tbv de kookplaat kan vaak via een kruipruimte. Ook hierin kunnen wij uw adviseren.

Na het omwisselen van een gaskookplaat zal de bestaande gasleiding afgesloten worden, hetgeen voor zich spreekt!

Wat kost het vervangen van een (gas-) kookplaat voor werkbladafzuiging?

Het is een optelsom waarbij de volgende posten onderdeel zullen zijn:

 • Aanschaf kookplaat met afzuiging
 • Keuze voor recirculatie of voor afvoer
 • Aanpassen uitsparing in het blad (ingeval van stenen bladen door specialisten uit te voeren)
 • Aanleggen / aanpassen van de kast / laden onder de kookplaat met afzuiging
 • Aanleggen / aanpassen van de benodigde installatie (elektriciteit /gas)
 • Het monteren / demonteren van een passende werkbladafzuiging
 • Het afwerken na demontage van een afzuigkap
 • Het inmeten / opmeten / inspecteren van de huidige situatie

Vaak wordt ons gevraagd om ook mee te denken over de invulling van de volgende werkzaamheden:

 • Het vervangen van andere inbouwapparatuur, zoals ovens, vaatwassers, koelkasten etc.
 • Het installeren van een kokend water kraan. Mag eigenlijk niet meer ontbreken in een moderne keuken, de kokend water kraan. Niet alleen uit milieu overwegingen maar ook omdat het u jaarlijks veel geld bespaart! Wij werken zeer veel met Quooker, Franke en Selsiuz kokend water kranen.
 • Het vervangen van keukenfronten. Soms staat u voor de keuze ; een nieuw keuken of misschien toch een keukenrenovatie. Laatste scheelt u veel tijd en geld en leidt vaak tot complete make overs van keukenruimtes!
 • Het vervangen van aanrechtbladen. Meestal i.c.m. het vervangen van keukenfrontjes en plaatsen van nieuwe keukenapparatuur. Uiteraard ook een goede oplossing als u een kookplaat vervangt voor een inductie met afzuiging. Zo’n nieuw aanrechtblad geeft meteen een vernieuwende kijk op uw keuken!

Als u uw zelf wilt verblijden met een kookplaat met afzuiging en/of renovatie van uw huidige keuken dan verzoeken wij u om hier onze online vragenlijst in te vullen. We nemen dan zsm contact met u op!

De beste kookplaten met afzuiging in 2022

We krijgen de vraag vaak, wat is de beste kookplaat met afzuiging? Dit is niet eenduidig te beantwoorden. Wat wel kunnen is een overzicht van, uit onze optiek, beste werkbladafzuiging. Afhankelijk van gestelde eisen, zoals budget, geluid, afmeting, energiezuinigheid, onderhoud,en design, hebben we een selectie gemaakt van die kookplaten welke uitsteken boven de rest van het aanbod. Die producten die meer bieden in het segment waarvoor ze zijn ontwikkeld. Hierbij geeft de volgorde geen rangorde aan!

Welke kookplaten met afzuiging vinden wij het beste voor het jaar 2022?

Bora PURE

Het zal u niet verbazen dat de Bora PURE in dit lijstje is opgenomen. Verreweg de best verkochte kookplaat met afzuiging sinds het de Bora Basic opvolgde. Het merk is niet alleen de grondlegger van de kookplaat waar de afzuiging in is geïntegreerd, maar heeft ook met een uitgekiende marketing strategie de markt veroverd. Hierdoor is Bora een begrip geworden en inmiddels een bekende merknaam.

De Bora PURE kent 2 modellen. Ten eerste de Bora PURU, het model geschikt voor recirculatie. De wijze waarop de recirculatie geregeld wordt is blijkbaar zo goed dat meerdere merken, bv Siemens, dit hebben gekopieerd. Ten tweede hebben we de Bora PURA. Hiermee heeft u de basis voor een afvoer naar buiten. Samen met de speciaal ontwikkelde Bora Ecotube buizen en Bora 3D muurdoorvoer kunt u een gegarandeerde goede afvoer maken. Laatste is trouwens essentieel voor een goed werking van de afzuiging (niet alleen bij Bora)

Waarom zou u voor een Bora Pure kiezen? De enige reden die we eigenlijk kunnen verzinnen om er niet voor te kiezen, is het ontbreken van flexinductie. Deze functionaliteit treft u bij grotere broer de XPURE.

De PURE krijgt op alle fronten van ons een goede waardering. Het beperkte geluidsniveau is voor veel consumenten een belangrijke factor. Op dit onderdeel wordt er zeer goed gescoord. Daarnaast hebben we de zeer prettige bediening die gewoon goed werkt. Ook met natte vingers.

Uiteraard wilt u natuurlijk prettig kunnen koken en wilt u dan een goed werkende afzuiging. Beide aspecten zijn meer dan goed bij de PURE. 4 kookzones waar u de ruimte heeft om uw pannen kwijt te kunnen. Na het koken is het onderhoud eenvoudig. Het vetfilter en het koolstoffilter kunt u vanaf de bovenzijde uithalen.

En dan hebben we nog de hoge betrouwbaarheid! proof is in the pudding, want de Bora Pure is een probleemloos product met nagenoeg geen service / garantie gevallen. Als ze er wel zijn, worden ze snel opgelost!

Bora XPURE

De eerder gememoreerde Bora XPURE is sinds de introductie ongekend populair. Niet zonder reden natuurlijk! Eigenlijk is het een extra large uitvoering van de kleinere PURE.

De XPURE heeft flexzones die koppelbaar zijn. Aan beide zijden van de kookplaat bevinden zich octogonale spoelen die het flexibel plaatsen van pannen mogelijk maakt. Deze techniek (let goed op er zijn heel wat merken die onterecht flexzones aanbieden) is kostbaar en is de voornaamste reden dat de XPURE een stukje duurder is dan de Bora PURE.

Het model is daarnaast een stuk groter. Hiermee biedt Bora nog een onderscheidend punt. Door de ruime kookzones en bediening onder instroom, biedt de XPURE zeer veel ruimte aan uw pannen. Hierdoor kunt u ook deze grote tepan yaki en grilplaat kwijt!

De XPURE kent ook 2 modellen, de PUXU en PUXA, geschikt voor recirculatie en afvoer naar buiten. De PUXA (net als de PURA) wordt ook regelmatig gecombineerd met een plasmafilter (wel ozonvrij, anders vervalt uw garantie)

Wat we u niet willen onthouden is het strakke design van de Bora XPURE. Met de blauwe bedieningslichtjes een waar pronkstuk in uw keuken.

De OPERA NIVEL

De opera Nivel werd voorheen onder de naam Gutmann Nivel geleverd. Nieuwe naam zelfde product. De Nivel heeft een geïntegreerde afzuiging in de kookplaat waarbij de motor onder de kast ligt. Met 5 kookzones is het, naast de Novy panorama, de enige oplossing daarvoor.

Een groter kookoppervlakte staat toch wel op het wensenlijstje van menig consument. Opera bedient hiermee een aansprekende markt.

Opera kenmerkt zich door onderscheidende producten op het gebied van werkbladafzuiging. De importeur kennen we als een betrouwbare partner die een goede service levert.

Het product heeft wel zo zijn aandacht nodig als het om inbouw gaat. Ondanks dat, door de 2 instroomopeningen, de Nivel wat meer geluid maakt, zijn we positief over de prestatie van het apparaat. Een hoog vermogen en krachtige kookzones.

De Siemens EX877LX67E en EX807LX67E             

De vernieuwde Siemens EX877LX67E en EX807LX67E kookveldafzuiging, zijn op alle vlakken verbeterd. Niet alleen het geluidsniveau is aanzienlijk verlaagd maar ook alle specs zijn onderhanden genomen.

Een kookplaat waar de lucht wordt afgezogen naar buiten  maakt in de regel meer lawaai. Dit komt door weerstand in de afvoerbuizen / bochten. Hier heeft Siemens de mogelijkheid om akoestische filters te plaatsen. Deze zorgen voor een reductie van het geluidsniveau met meerdere decibellen.

Ook de installatie en montage van de EX877LX67E en EX807LX67E is aanzienlijk verbeterd. Zo kan er voor een eenvoudige montage gekozen worden, zoals bij de bora gebruikelijk. Er bestaat ook een mogelijkheid de lucht af te voeren via de plint. Hiervoor kan dan een speciale afvoer / recirculatie set worden geleverd. Handig als je bang bent voor vochtige lucht onder je keukenkasten.

De modellen van Siemens zijn volledige flexinductie kookplaten. De eenvoudiger uitgevoerde ED877FQ25E en ED807FQ25E hebben wel combi zones maar geen flex. Zoals met alle producten van Siemens kies je voor Duitse degelijkheid. Dat geeft vertrouwen. Zeker in combinatie met meerdere apparaten kunnen we dit aantrekkelijk aanbieden.

De Novy easy

Novy komt in de loop van 2022 met de Novy easy. Het merk timmert al langer met kookplaten met afzuiging aan de weg. De veel verkochte Novy One bleek na introductie toch nogal wat gebreken te vertonen. Wij hadden het merk even op een laag pitje gezet.

Met de Novy easy biedt het merk in het middensegment concurrentie aan de grote spelers. Een goed uitgebalanceerd apparaat welke zeker in dit lijstje thuishoort.

Wat opvalt zijn de redelijk grote kookzones voorzien van flexinductie. Koppelbare zones uiteraard. Het geluidsniveau lijkt wat minder dan de Bora kookplaten maar alleszins acceptabel. Het design met de langwerpige instroomopening mag er zijn. Geen toeters en bellen, gewoon gedegen effen zwart !

Novy heeft ook gekozen voor de eenvoudige montage waarbij de gerecirculeerde lucht achter de kast blaast. Een koppeling met de monoboxen zijn mogelijk, maar worden we niet enthousiast van.

We hebben de Novy easy in onze showroom opgenomen en zien toch met enige spanning de prestaties bij de klanten tegemoet.

De vernieuwde Miele KMDA 7476 FL en KMDA 7476FR

Miele heeft net als Siemens een inhaalslag gemaakt. Met de KMDA 7476 FL en KMDA 7476FR heeft het merk een goede stap in de richting gemaakt van marktleider Bora. En dat was nodig. De voorgangers werden namelijk slecht ontvangen en bleven op alle punten achter.

Met de vernieuwde serie kookplaten met afzuiging biedt Miele een stillere en meer op de markt toegespitste modellen. Grootste winst ligt in het geluidsniveau. Die was abominabel slecht. Ook de benodigde aansluiting is terug gegaan van 10,2 Kw naar 7,4 Kw, een standaard 2 fasen aansluiting.

Het design is verbeterd en de specificaties zijn aansprekend. Waarschijnlijk de kookplaat met afzuiging met de meeste aansprekende specs. Niet dat je alles zult gebruiken..

Het kunnen verplaatsen van de uitstroom onder de kookplaat, is een flinke pre. Miele biedt als enige die mogelijkheid. Hierdoor kan je eenvoudig de uitstroomrichting van deafzuiging bepalen. Handig voor alle afvoer situaties. Dat de dure Miele ook in een IKEA keuken te plaatsen is, is mooi meegenomen. En toch komt dat met regelmaat voor..

De glass draft van Neff in 90 cm I98WMM1S7 en in 80 cm I88WMM1S7

Alhoewel de I98WMM1S7 en I88WMM1S7 eigenlijk niet helemaal geïntegreerde kookplaten met afzuiging zijn, nemen we ze toch mee omdat ze meerwaarde bieden. Deze glassdraft afzuigunits plaats je namelijk met een zelf te bepalen kookplaat. Teneerste biedt dit het  voordeel dat je ook kunt kiezen voor een 5 zone kookplaat. Dit zou zelfs een full flex kookplaat kunnen zijn.

Ten tweede heb je aanzienlijk meer ruimte op je kookplaat omdat de afzuiging zich achter het kookveld bevindt ! Veel ruimte voor pannen dus! Aanzienlijk meer dan de Opera Nivel.

Ten derde het voordeel dat de je de laden onder de kookplaat volledig kunt gebruiken, dus ook een besteklade is bruikbaar. Houdt wel rekening dat achter kast ruimte moet zitten. Een werkblad diepte van minimaal 75 cm is een must!

De combinatie van de kookplaat kan vlak ingebouwd worden en als opbouw variant. Laatste heeft een duidelijke voorkeur omdat de afzuiging dan direct achter de kookplaat zit.

Neff komt uit dezelfde stal als Siemens en bosch. Wordt alleen iets hoger gepositioneerd in de markt. Een uitstekende keuze dus, zeker in combinatie met meerdere inbouwapparaten van het merk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *