Hoe houd je je inductie kookplaat in topconditie?

inductie kookplaat schoonmaken

Op een inductie kookplaat koken is bijzonder prettig, maar het is wel belangrijk dat je de kookplaat goed en hygiënisch schoon houdt. En glanzend, want een glanzende inductie kookplaat laat je keuken stralen. Je keuken oogt als nieuw als je kookplaat vlekkeloos schoon en onbeschadigd is. Maar hoe kan je je inductie kookplaat schoonmaken? De vlakke plaat is op zich makkelijk te reinigen na het koken, maar welke doeken en schoonmaakmiddelen kun je daarvoor gebruiken, zodat je inductie kookplaat schoonmaken op lange termijn niet je kookplaat beschadigd en de glans langzaam doet verdwijnen? Ook kunnen etensresten inbranden in je kookplaat. Dat moet je natuurlijk ten allen tijde voorkomen, want dat zorgt voor blijvende en zichtbare schade aan je glazen inductiekookplaat. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Het dagelijks onderhoud van je inductie kookplaat

Als je gekookt hebt, blijven er altijd wel wat etensresten op de kookplaat achter. Direct je inductie kookplaat schoonmaken is dan belangrijk, maar laat eerst de kookplaat volledig afkoelen voor je met schoonmaken begint. Om aankoeken te voorkomen, want dat kan als je de kookplaat niet goed onderhoudt, verwijder je daarna de etensresten zo snel mogelijk. De inductie kookplaat schoonmaken kun je doen met een vezeldoekje en wat warm water. Ook kun je een sopje met wat afwasmiddel gebruiken om de kookplaat goed en hygiënisch te reinigen. Om de kookplaat streeploos te laten glanzen droog je de glazen plaat na met een droge, schone microvezeldoek.

Vlekken van je inductie kookplaat verwijderen

Op je inductie kookplaat kunnen vlekken ontstaan. Dat kan gebeuren, doordat je een nieuwe pan gebruikt. Ook kan oververhitting een rol spelen en er kan vocht onder je pan komen als je aan het koken bent. Vlekken verwijderen van je inductie kookplaat vergt een speciale aanpak. De kookplaat waar de vlekken zich bevinden, kun je het beste even iets opwarmen op stand 1 of 2. Vervolgens kun je met een microvezeldoekje en wat afwasmiddel de vlek verwijderen. Je kunt ook een speciaal daarvoor geschikte kookplaatreiniger gebruiken.

Vlekken milieuvriendelijk verwijderen met een melanime spons

Een uitstekend en milieuvriendelijk hulpmiddel bij het verwijderen van vlekken op je inductie kookplaat is de melamime spons. Deze wordt ook wel wonderspons genoemd, omdat dit milieuvriendelijke schoonmaakmiddel afdoende helpt om vuilresten en vetvlekken te verwijderen, ook van jouw inductie kookplaat (dit geldt niet door oude, ingebrande vuil- en vetresten). Deze melamine spons is volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar en daardoor veel minder belastend voor het milieu, mens en dier. Deze spons is overal toe te passen, ook op jouw inductie kookplaat. Als je met deze spons aan de slag gaat, is het ook hier aan te raden de plaats waar de vlekken zitten even op te warmen op stand 1 of 2. De melamime spons maak je vervolgens een beetje nat. Met de natte spons wrijf je je over de vlekken, net zolang tot deze verdwenen zijn. Je kunt dit een aantal malen herhalen, maar gebruik hierbij verder geen andere schoonmaakmiddelen, want dan verstoor je de werking van deze melamine wonderspons.

Met een keramische schraper vuil van je inductie kookplaat verwijderen

Met een speciale keramische schraper of glaskrabber kun je eenvoudig en snel vuil en etensresten van je inductie kookplaat verwijderen. Deze glaskrabber zal je wellicht al wel eens gebruikt hebben om verfresten van je ramen te krabben. Met een speciale versie kun je je glazen inductie koopplaat eenvoudig schoonmaken. Zet alleen niet teveel kracht op de schraper, want dan kun je krassen of kleine beschadigingen veroorzaken. Als alle vuil verwijderd is, kun je de kookplaat afnemen met water en zonder strepen nadrogen met een microvezeldoek.

Hoe voorkom je vlekken op je inductie kookplaat?

Vlekken ontstaan, dat is niet te voorkomen als je aan het koken bent. Hoe voorzichtig je ook bent, een kleine vlek is zo gemaakt. Dagelijks je inductie kookplaat goed schoonmaken volgens de richtlijnen voorkomt dat vlekken en vuilresten zichtbaar blijven en inbranden in je kookplaat. Let ook op dat je je pannen schoon en droog op de inductieplaat zet, want ook het vocht en vuil dat onder je pannen zit kan inbranden als het verwarmt wordt, waardoor permanente vlekken ontstaan. Dat zou jammer zijn, ook omdat dit heel eenvoudig te voorkomen is.

Wat gebeurt er als je etensresten niet van je inductie kookplaat verwijdert?

Bij dagelijks gebruik krijg je te maken met etensresten en vetvlekken op je inductie kookplaat. Alle vuil die niet verwijdert wordt, brandt in je kookplaat en is nauwelijks of niet meer te verwijderen. Het is belangrijk voor de levensduur en de uitstraling van je kookplaat, dat je dat voorkomt. Want als je je kookplaat goed onderhoudt, heb je er heel lang plezier van. Een goed onderhouden kookplaat blijft jarenlang in topconditie en het verlengt de levensduur van je inductie kookplaat. Daarom is het raadzaam om je inductie kookplaat schoonmaken aan je dagelijkse kook- en schoonmaakritueel toe te voegen.

Welke schoonmaakmiddelen moet ik absoluut niet gebruiken?

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, geen schoonmaakmiddelen met citroen, geen onverdunde allesreiniger, geen soda, geen schurende schoonmaakmiddelen als bijvoorbeeld CIF en geen schuursponsjes. Deze middelen beschadigen en krassen je glazen inductie kookplaat, waardoor uiteindelijk de glans van je kookplaat verdwijnt.

Algemene tips hoe je inductie kookplaat het beste te gebruiken

Hier wat algemene gebruikstips voor jou, die je helpen je inductie kookplaat in glanzende topconditie te houden:

  • Je pan warm je langzaam op, bijvoorbeeld op stand 3. Zet de stand van je inductiekookplaat niet direct op de hoogste stand als je gaat koken.
  • Doe altijd direct olie of boter in de pan. Warm de pan niet op zonder vet.
  • Pas je pan aan de hoeveelheid voedsel die je wilt gaan koken aan. Dus niet drie aardappels in een pan met inhoud voor vijf personen.
  • Je anti-aanbaklaag slijt snel als je je pan lang op de hoogste stand blijft staan. Zet de stand daarom lager, zodra de inhoud kookt.
  • Als je je pan lang mooi wilt houden, kun je je pan het beste met de hand afwassen. Door gebruik van de vaatwasser slijt je pan sneller.
  • Als je pan nog heet is, koel ‘m dan niet af met koud water. Dat is niet goed voor je kan, die hierdoor bol of krom kan trekken. Laat de pan eerst afkoelen. Moet de inhoud van de pan wel snel afkoelen? Giet het warme eten dan over in een andere pan.
  • Zet je pan niet terug op een nog warme kookplaat.
  • Leg een pannenbeschermer tussen je pannen, zodat je pannen niet beschadigen in de kast.
  • Vergeet niet de randen van de inductieplaat schoon te maken. Je kunt hiervoor een schraper gebruiken.
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *