Overstappen van wokken op gas naar wokken op inductie?

wokken op inductie

Overweeg jij de overstap van wokken op gas naar wokken op een inductiekookplaat? Vraag je je af of dat wel kan? Als je net als ik een liefhebber van wokken bent en gewend bent om te wokken op gas, zal je er wellicht tegen opzien om de overstap van wokken op gas naar inductie wokken te maken.

Wokken gebeurt traditioneel met een ronde metalen wok op hoog vuur, zodat de wanden van de wok zeer warm worden. Het te bereiden voedsel gaart snel, waardoor de smaak van groenten en vlees heel goed behouden blijft. Heel veel mensen vinden dat, net als ik, een prettige en gezonde manier van koken. Zelf was ik bang dat ik nooit meer zou kunnen wokken, toen we gingen verhuizen naar een nieuwe, gasvrije woning met inductiekookplaat. Ik zag erg op tegen wokken op inductie en was bang dat ik definitief afscheid zou moeten nemen van mijn liefde voor Indische- en snelle groente gerechten uit de wok, die ik van mijn moeder erfde.

Ik wist toen nog niet, dat mijn nieuwe inductie wokpan garant stond voor een optimale wokbeleving, dat ik daarmee zuinig, efficiënt, snel en lekker zou kunnen koken op inductie. Graag deel ik mijn positieve ervaringen met wokken op inductie, want ongetwijfeld ben ik niet de enige wok liefhebber, die overstapt of over gaat stappen van wokken op gas, naar wokken op inductie en zich daar zorgen over maakt. Ik kan je alvast zeggen, dat als ik eerder geweten had, wat ik nu weet over inductie wokken, ik totaal niet had opgezien tegen de overstap van wokken op gas naar wokken op inductie. Meer daarover in deze blog.

Wokken op inductie, kan dat?

Ja! Zoals ik hierboven al zei, wokken op inductie kan. Het kan echt! Heel goed zelfs. Wokken met een inductie wok is net zo plezierig, misschien zelfs wel aangenamer (echt waar), als wokken op gas. En de gerechten die je in een inductie wok bereidt zijn net zo lekker als de gerechten uit de wok op gas.

Niet meer wachten tot de wok heet is

Het eerste dat mij opviel, toen ik voor het eerst met een inductie wokpan kookte, was, dat de inductie wok snel heet was, veel sneller dan een wok op gas. Ik hoefde niet meer minutenlang te wachten tot de wok op de juiste temperatuur was. Heel prettig, als je snel en efficiënt wilt koken en net als ik de maaltijd snel op tafel wilt hebben.

Prettiger en veiliger werken

Wat ik direct ook heel prettig vond, was het ontbreken van vuur. Ik hoefde niet steeds weer op te letten, dat mijn kookhandschoen of mijn mouw zou kunnen schroeien of vlam zou kunnen vatten tijdens het wokken. Geen vuur langs de bolle zijkant van de wok. Het is me in het verleden weleens gebeurd, dus daar let ik altijd extra op. Inductie werkt prettiger en veiliger en daardoor veel ontspannener. Voor mij is dat zeker ook een groot voordeel van koken met een inductie wok. Daarnaast stopt het verwarmen van de wok direct, als je de wokpan van het vuur gehaald haalt. De inductiekookplaat is dan niet heet, hooguit lauw.

Sneller klaar

Doordat wokken op inductie sneller en efficiënter is, ben je eerder klaar met wokken. Zeker in alle hectiek van de dag is dat heel aangenaam. En financieel gezien is het een prettige bijkomstigheid, dat de tijd die je bespaart geld oplevert. Dat is dagelijks snel verdient.

De voordelen van wokken op inductie

Ik zet de voordelen van wokken op inductie hier nog even voor je op een rij:

  • Geen warmteverlies, dus kostenbesparend

Het mooiste aan wokken op een inductiekooplaat is het feit, dat niet de kookplaat zelf, maar de inductie wokpan warm wordt, door het gebruik van magnetisme. Daardoor is er geen warmteverlies en verlies van energie aan de omgeving, wat meteen verklaart waarom het koken op inductie zuiniger is. Geen warmteverlies is een directe besparing op je energiekosten.

  • Veiliger wokken

Daarnaast is wokken en koken op inductie veiliger, want de kookplaat wordt niet heet, hooguit een klein beetje lauw, waardoor je je vingers niet kunt branden aan de kookplaat. Ideaal als je jonge kinderen hebt. Daarnaast heb je geen vlammen langs de bolle zijkant van je inductie wok en daarmee ook geen kans op verbranding van je kleding of je handen. Dat is plezieriger en meer ontspannen wokken.

  • Sneller en efficiënter wokken

Last but not least, het feit dat je inductie wokpan veel sneller warm wordt, waardoor je snel en efficiënt kunt wokken. Ideaal, als je een actief leven leidt, een drukke baan hebt, de hectiek van een gezin om je heen hebt en dagelijks snel een zelfbereide maaltijd op tafel wilt zetten.

Waarom geen gasbrander in combi met inductie?

Er zijn meerdere redenen te verzinnen, waarom een gasbrander naast je inductie kookplaat een optie zou kunnen zijn, maar die ga ik hier niet noemen. Ik heb die optie natuurlijk wel overwogen, maar is een hele goede reden die mij weerhouden heeft een gasbrander aan te schaffen. Het feit, dat Nederland van het gas afgaat, betekent dat je hoe dan ook de overstap naar wokken op inductie zal moeten gaan maken. Vandaag, morgen… Of je wilt of niet, je ontkomt er niet aan. Een gasbrander is mijns inziens dus slechts een tijdelijke oplossing(ook duur en gevaarlijk door behoud van gasaansluiting + losse gasfles). Gezien de ervaring die ik inmiddels opgedaan heb met wokken op inductie, zeg ik: ‘Sla stap gasbrander over!’ Wokken op inductie is zo prettig, makkelijk, snel en veilig, dat rommelen met een gasfles of een dure gasaansluiting behouden niet de moeite waard is.

Welke inductie wokpan kan je gebruiken?

Bij de overstap naar inductie koken kon mijn oude wok niet meer gebruiken, want de ronde bodem staat niet stabiel op een platte inductiekookplaat. Dat vond ik in eerste instantie jammer, maar er zijn mooie inductie wokpannen te koop, die prettig zijn in het gebruik. Zelf heb ik drie verschillende inductie woks gekocht, om uit te vinden welke inductie wokpan het beste bij mij past en handig voor verschillende gerechten:

  • Deze inductie wokpan extra large sprak mij erg aan, omdat de supergeleidende bodem, opgebouwd uit verschillende lagen geleidend materiaal, doorloopt in de zijwanden van de inductie wok, waardoor de zijwanden optimaal verwarmt worden. Met daarnaast een anti-aanbaklaag, wat altijd prettig is. Deze wokpan speciaal voor inductie heeft een zware kwaliteit. Een wok, waar je jaren mee doet.
  • De Italiaanse design wokpan uit de Agnelli All Black sprak me ook erg aan. Een zeer duurzame wok met aluminium behuizing en zowel binnen als buiten een anti-aanbaklaag. Je kan deze pan in de vaatwasser reinigen, maar wassen met de hand houdt deze prachtige Italiaanse wokpan langer mooi. Een mooie, duurzame inductie wokpan.
  • De Ducq 3 Laags Wok 28cm met extra harde anti-aanbaklaag (PFOA vrij) heb ik ook aangeschaft. Wat kleiner van formaat, net als de Italiaanse design wok. Ideaal voor kleinere (bij) gerechten. Met deze inductie wok kun je op hogere temperaturen wokken. Heel handig als je bijvoorbeeld loempia’s of dimsum in olie wilt bakken. De ergonomische steel ligt lekker in de hand en wordt niet warm tijdens het koken. Een fijne inductie wok.
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *