Met een plasmafilter 15 jaar geen filters vervangen!

plasma filter

De kans is groot dat u het begrip plasmafilter niet kent! Echter in uw zoektocht naar werkbladafzuiging zult u deze naam toch zeker gaan tegenkomen. Want u komt op een bepaald moment voor de keuze te staan of u kiest voor recirculatie of afvoer naar buiten. Als u, om redenen,  dan kiest voor recirculatie, is een invulling met een plasmafilter zeker het overwegen waard. Deze hebben namelijk een lange levensduur (12-15 jaar) en een terugverdientijd van 6-8 jaar ! Met een plasmafilter dus  15 jaar geen filters vervangen! Daarnaast hoeft u nooit meer na te denken over het vervangen van filters. Bovendien ligt de kwaliteit van filtering op een hoger , beter niveau.

Hoe werkt een plasma filter

Plasma filters zijn oorspronkelijk bedacht voor het effectief elimineren van bacteriën, virussen en allergenen. In eerste aanleg voor ziekenhuizen en bedrijven. Uiteraard zijn deze oplossingen niet echt geschikt voor toepassingen in woningen. Tegenwoordig heeft het plasmafilter ruimere toepassingen. Niet alleen bedrijfsmatige maar ook in huishoudelijke sferen. Voor ons is uiteraard het plasmafilter i.c.m. met een kookplaat met afzuiging interessant!

De normale filtering van kookluchten gaat altijd eerst door een vetfilter en daar na door een filter wat de lucht ontdoet van kookluchten. Meestal is dat een koolstoffilter. Echter steeds vaker zien we een plasmafilter als alternatief.  Hiervan is de werking als volgt. De kookluchten worden door het plasmafilter geblazen. In dit filter wordt door een hoogspanningsveld opgewekt oxidatie-  en reactie proces, de kook geuren en verontreinigde luchten geëlimineerd.  Hiermee bent u meteen verlost van bacteriën, pollen en allergenen.

Het resultaat is dat lucht die als zuurstof, vochtige lucht, en een verwaarloosbare hoeveelheid CO2 wordt terug geblazen.

Met een plasmafilter 15 jaar geen filters vervangen, wat betekent dat voor mij?

Op het moment dat u de keuze heeft gemaakt voor recirculatie omdat u kookluchten niet naar buiten wilt of kunt afvoeren, kiest u in eerste aanleg voor de standaard filtering van het merk kookplaat wat u wilt aanschaffen! Dat zal bijna nooit een plasmafilter zijn. Meestal een koolstoffilter. Dit is ook zo bij de best verkochte kookplaat met afzuiging, de Bora. In de serie Bora Pure en XPure wordt een koolstoffilter PUAKF gebruikt.

Een plasma filter of een plasmamade filter  i.c.m. een bora kookplaat?

Kan dat? Het kan allebei, alleen zal bij het combineren van een plasmamade filter met een bora kookplaat uw garantie op de tocht staan. Bora is van mening dat het plasmamade filter ozon produceert. Deze ozon is niet alleen schadelijk voor uw gezondheid maar ook voor de kookplaat en de buizen.

Wij kunnen daar geen zinnige uitspraak over doen behalve dat we over het plasmamade wel bepaalde feedback krijgen. Allereerst melden gebruikers dat er een soort brandlucht waarneembaar is bij het gebruik van een plasmamade filter. Dit zou verklaart worden door het hogere voltpercentage wat nodig is bij een plasmamade filter.

Het plasma filter (boretti) werkt met een lager voltpercentage. Hierbij ontstaat geen brandlucht en wordt ook geen ozon geproduceerd ! Hierdoor is een combinatie van dit plasmafilter met een bora kookplaat wel mogelijk! Uiteraard niet alleen met een bora kookplaat.Met een plasmafilter 15 jaar geen bora filters vervangen scheelt u meer dan 1.500,00!

Hoe ingewikkeld is het om een plasmafilter te monteren?

Mocht  u overwegen het plasma filter te combineren met werkbladafzuiging dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Allereerst is er de mogelijkheid om een filter het type puro quadro verticaal te monteren. Dit doen we door deze te combineren met bv. Bora Ecotube buizen of Naber buizen.

verticaal plasmafilter icm een bora kookplaat
verticaal plasma filter eenvoudig te installeren in een keuken

De lucht kan naar voren of naar achteren geleid worden. Uiteraard zijn er een aantal aandachtspunten m.b.t. de ventilatie. Hier moet u goed rekening mee houden, zodat er geen vocht ophoping kan plaats vinden in de keuken.

Het Puro Quadro plasma filter heeft natuurlijk een stroomvoorziening nodig, houdt hier rekening mee! Ook dient u rekening te houden met een maat  van 445 x 300 x 92 MM . Deze sluit, zoals aangegeven goed aan op de Naber en bora buizen.

Horizontale montage plasma filter

De Puro Quadro komt er ook in een horizontaal te monteren variant. Deze sluit u ook aan op Bora ECOtube buizen of op Naber buizen. U kunt  het plasmafilter dan op een plek laten uitblazen die u beter past.

De Puro Quadro komt er in de versie Puro Quadro 600 maar ook in de Puro Quadro 800. Laatste heeft een verogen van meer dan 800 m3/h. Alleen interessant bij de kookveldafzuiging van Opera.

plasma filter in een keuken eiland
plasma filter eenvoudig te installeren en 15 jaar geen omkijken

Met welke merken kan een plasma filter goed gecombineerd worden

Eigenlijk kan een plasmafilter (de puro quadro) heel goed gecombineerd worden met bijna alle merken kookplaten met afzuiging. Qua aansluiting past hij wel het best bij de Bora, Siemens, Neff, Novy one, Novy panorama, AEG en kuppersbusch kookplaten.

Wat zijn de prijzen van dit plasmafilter (puro quadro)?

Zoals u in de plaatjes kunt zien heeft u naast het filter ook nog een set buizen nodig. Om het u makkelijk te maken bieden we de horizontale en verticale plasmafilters aan incl. de bijpassende buizenset (tot aan vloer) Een eenmalige investering waar u jaren plezier van heeft.

In vergelijking met een plasmamade filter bent u dan in veel opzichten beter uit. Niet alleen door een betere prijsstelling, maar ook omdat dit filter zonder garantie verlies te gebruiken is. Daarnaast heeft u geen last van brandluchten en vermeend ozon.

Voor verder advies of aanschaf, neem contact met ons op of bezoek onze webshop!

Video

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

8 reacties op “Met een plasmafilter 15 jaar geen filters vervangen!

 1. Jorg Dame zegt:

  Beste meneer, mevrouw,

  een interessant stuk over de plasmafilters van Boretti. Ik ben met name in deze filters geïnteresseerd omdat ze geen ozon produceren. Jullie geven aan dat het komt omdat ze met een lager voltpercentage werken (en daardoor ook door Bora zijn toegestaan). Wat is daar het nadeel van? De voordelen zijn duidelijk, maar waarom werken de andere fabrikanten daar niet mee vraag ik mij dan af.

  Verder geven jullie aan de dat Pura Quadro 800 alleen interessant is bij Gutmann afzuiging. Waarom is dat alleen daar het geval? Ik vraag dit specifiek omdat ik het plasmafilter graag wil combineren met een 90 cm kookplaat (met afzuiging) van Airo Design, de SDDH5. Dit omdat ik al een bestaande uitsparing van 86×49 heb in een granieten werkblad. De ruimte waarin dit staat is met 85 m3 ook vrij groot, of heeft dat niks te maken met de 600 of 800 versie?

  Wanneer ik wel de versie van 800 m3 nodig heb neem ik aan dat ik die ook via jullie kan bestellen? Hij staat namelijk niet in de webshop.

  Alvast bedankt voor jullie antwoorden!

  Met vriendelijke groet,

  Jorg Dame

  • Henkjan zegt:

   Gutmann heeft de motor onder de kast liggen, er zijn ook wel andere merken die dat hebben trouwens. De Pura quadro 800 kan dan makkelijker gecombineerd worden omdat de uitstroom aan de kopse kant zit. De pura Quadro 650 past dan niet. Alle versies zijn verkrijgbaar. LAger voltpercentage betekent geen OZON. Bora beweert dat het plasmamadefiler wel OZON generereert, daar zijn de meningen over verdeeld. OZON uitstoot zou kwalijk kunnen zijn voor het apparaat, maar heb daar zo mijn twijfels over. De werking van het Boretti filter vinden wij wat prettiger ook omdat deze geen “brandluchten” voortbrengt.

 2. J. Ayal zegt:

  Beste heer/mevrouw,

  Aanvankelijk wilden wij de Opera Nivel combineren met een plasmafilter. Echter, nu de Novy Panorama Pro 42120 uit is (120m breed), twijfelen we. In het artikel geeft u aan dat de Boretti Puro Quadro ook met een Novy Panorama gecombineerd kan worden. Geldt dit ook voor de nieuwe Panorama die dan 2 plasmafilters nodig heeft? Past dit dan ook? Toen de nieuwe Novy uit kwam hebben ze aangegeven dat dit niet past, dat is alweer een tijd geleden. Ben benieuwd of er iets js veranderd, als in nieuwe modellen plasmafilters van Boretti.

  Bij voorbaat dank,

  Mw. J. Ayal

 3. Joke Hoogland zegt:

  Hoe zijn de ervaringen met een Avitana Quadro 800 ten opzichte van een Boretti Puroquadro 800.
  Wel Ozon of niet en een brandlucht of niet?

 4. Anna zegt:

  Hi, Kan een plasmafilter achteraf nog worden geïnstalleerd in de Bora S Pure inductiekookplaat van 58 tot 60 cm ? Of is het beter om deze bij de aanschaf van de keuken te nemen? Is het financieel voordeliger om het later te laten plaatsen i.p.v. bij de keukenboer af te nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *