kookplaat afzuiging met afvoer via de kruipruimte / kelder!

Kooklucht afzuiging in kookeiland afvoeren via de kruipruimte

Een kookplaat met afzuiging wordt regelmatig bedacht op een kookeiland. Hieruit volgt dat het afvoeren van kookluchten eigenlijk alleen door een kruipruimte kan. Dit biedt in voorkomende gevallen een uitdaging. Ten eerste moet de juiste plaats van de afvoer door de vloer bedacht worden. Vervolgens zal de weg in de kruipruimte , kelder bedacht moeten worden en tenslotte de weg naar buiten. Wat betekent een kookplaat  afzuiging met afvoer via de kruipruimte / kelder voor mijn planning?

Waar komt het gat voor de afvoer van de kookplaat met afzuiging naar een kruipruimte / kelder?

Zoals aangegeven is de plaats van de kookplaat met afzuiging bepalend voor het gat dat in de vloer benodigd is. Zo kan een verkeerde keuze van een gat in de vloer vervelende consequenties hebben. Vooral als blijkt dat er een nieuw gat gemaakt moet worden. Daarnaast kunnen monteurs uw keuken niet afmaken hetgeen leidt tot veel extra kosten.

Hoe kom je dan tot een goede bepaling van waar het gat moet komen? Allereerst moet u zich realiseren dat vanaf de afzuiging van de kookplaat afvoerbuizen aangelegd moeten kunnen worden naar het gat. Vervolgens zal bekeken moeten worden welke obstakels er kunnen zijn. Niet alleen het merk en type kookplaat afzuiging zal van invloed zijn. Ook het keukenontwerp en de keuken op zich. Daarnaast zal een en ander bepalend zijn voor het maken van een rond of rechthoekig gat in de vloer. Een rond gat is natuurlijk handiger maar zal niet altijd kunnen…

Hoe verlopen afvoerbuizen tbv kookveldafzuiging onder in de kruipruimte / kelder?

Het spreekt voor zich, het gat in de vloer is het beginpunt. Hierna wordt de afvoer geleid tot het punt waar de muurdoorvoer komt. Voor een optimale werking van de afvoer worden afvoerbuizen van Naber of Bora Ecotube geadviseerd. Deze zijn voorzien van speciale luchtgeleiding schoepen.  Hierdoor wordt kooklucht met een zeer beperkte weerstand door de buis gevoerd. Hoe minder weerstand hoe beter de werking van de afzuiging in de kookplaat!

Luchtgeleiding zorgt voor minder weerstand!

Speciaal voor buizen in de kruipruimte is er een RVS ophanging verkrijgbaar. Het is raadzaam deze te gebruiken aangezien anders buizen kunnen verzakken.

Voorkomen van condensvorming in afvoerbuizen in kelder / kruipruimte !

De warme kook lucht die door de kookplaat met afzuiging in de afvoer wordt geblazen kan omgezet worden in condensvocht. Deze ontstaat omdat de kruipruimte kouder is dan de kooklucht. Als het zo koud is dat ook uw kruipruimte onder nul graden komt, kan er een probleem ontstaan. Het gevolg kan zijn dat bevroren condenswater schade aanricht aan uw buizen. Om dat te voorkomen is het isoleren van de afvoerbuizen in de kruipruimte aan te raden. Speciaal voor vlakke afvoerbuizen is er een passende isolatie leverbaar. Deze schuift u eenvoudig over de afvoerbuizen! het is zaak dat de afvoerbuizen een licht verloop hebben. Hierdoor wordt mogelijk condenswater afgevoerd.

Hoe kom ik van uit de kruipruimte weer naar buiten met mijn afvoer van de afzuiging?

Allereerst gaan we ervan uit dat de afvoer onder het maaiveld uitkomt. Vervolgens zijn er een 2-tal mogelijkheden om de lucht naar buiten te krijgen. De eerste mogelijkheid is het gebruik maken van een zgn. Koekoek. Deze wordt aan de buitenkant van de woning tegen de buitenmuur, onder de grond geplaatst.

Zoals u kunt zien is de Koekoek eenvoudig in te bouwen. Naast de Koekoek heeft u nog steeds een goede muurdoorvoer nodig.Afhankelijk van het type muurdoorvoer kiest u voor een bijpassende koekoek. Er zijn 2 bedrijven die een bijpassende koekoek of ventilatieschacht leveren. Deze producten zijn van tilmar en van Aco.

Een tweede mogelijkheid bestaat uit het gebruik maken van de Naber Compair tower. Hiermee kunt u de uitstroomt van de afvoer verder de tuin in brengen. Dit is bij de Koekoek namelijk een nadeel, omdat deze strak langs het huis uitblaast. De Compair tower heeft dat nadeel niet aangezien die verder de tuin ingeleid kan worden. Hierdoor wordt de kooklucht verder van de woning / terras uitgeblazen.

De Naber compair tower is voorzien een thermische sluiting en een afvoer mechanisme voor vocht. Als u de afvoer correct onder afschot aanlegt wordt condens vocht geloosd. Dit scheelt weer kosten voor isolatie.

Met de nodige aandacht kunt u dus een afvoer via de kelder / kruipruimte aanleggen. Het warmteverlies voor de woning kan beperkt worden door een goede thermische afsluiting in een muurdoorvoer. Het verlies is dan nog maar 5% van een normaal warmteverlies van een niet thermisch beveiligde luchtafvoer.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

62 reacties op “kookplaat afzuiging met afvoer via de kruipruimte / kelder!

  1. Angélique zegt:

    Ik krijg het advies bij een keukenzaak om de bora pura gewoon in de kruipruimte te laten blazen. Zonder een doorvoer naar buiten. Dus gewoon recht naar beneden in de kruipruimte.. ik weet niet zo goed wat ik ervan vind. Wat is jullie mening?

    • Henkjan zegt:

      Slecht advies van deze keukenzaak. OOk al is de ruimte goed geventileerd dan nog is het niet aan te raden. Je hebt een open verbinding naar je kookplaat waar veel kou doorheen trekt en de uitgeblazen lucht ook weer terug kan komen in de ruimte. Je zou een muurdoorvoer kunnen plaatsen, maar dan nog gaat de lucht op een bepaald moment via de vloer terugkomen. We hebben al meerdere malen kookplsten omgebouwd in dit soort situaties. niet doen dus!

      • Laan zegt:

        Beste HenkJan
        En bij gebruik van een licht openend/sluitende terugslagklep?
        Is het dan wel een idee om via de kruipruimte af te blazen?

        Wij hebben er 1 zitten in de afvoerbuis van een conventionele afzuigkap en merk vrijwel geen koude lucht instroom meer?

        Bij nieuw te bouwen huis komt straks ook een kookeiland en zitten met de vraag hoe de vocht af te voeren. Via plint terug de keuken in zien we niet zo zitten….

        • Henkjan zegt:

          de lucht blijft dan hangen in je kelderruimte. na verloop van tijd komt de lucht door vloer je huis in (weten we uit ervaring klanten) gewoon afvoeren naar buiten, vetilatieschacht of koekoek dan doe je het goed voor de lange termijn !

  2. Rosy zegt:

    Een keukenzaak heeft geadviseerd tegen afvoer naar buiten, omdat de afvoercapaciteit zou verminderen van 647 m3 naar ca. 147 m3. Iedere 90% bocht en iedere meter afvoerbuis zou zorgen voor substantiële afname. Als dit zo is, dan hou je geen afzuigcapaciteit meer over? Of wordt dit effect minder door de afvoerbuizen Ecotube met luchtgeleidingschoepen?
    Want: als je de keuze hebt (nieuwbouwhuis) zou afvoer naar buiten dan normaal gesproken niet de voorkeur hebben boven recirculatie? Het advies van de keukenzaak was een plasmafilter, maar zei er niet bij dat Bora dan geen garantie meer geeft. En ik lees online veel negatieve verhalen over vocht in het kookeiland.

    • Henkjan zegt:

      beste Rosy,
      Het handigste is omdat per situatie te bekijken. Met het gebruik van de juiste afvoerbuizen is de weerstand minimaal.
      het lijkt er op dat je keukenbedrijf vooral zin heeft om een plasmafilter te verkopen, de makkelijke weg.
      in principe is afvoer naar buiten bijna altijd beter. combinatie plasmafilter en Bora kookplaat kan uiteraard wel en levert niet veel problemen op.
      Bora heeft echter een mooi en goedwerkend buizen systeem

    • Henkjan zegt:

      De kosten hangen af van het aantal bochten. deze zijn nogal prijsverhogend. Uiteraard in een systeem van Bora of van Naber. reken op 250-300,00. dat is exclusief muurdoorvoer !

  3. Dennis zegt:

    Is een lengte van ca 6-7m buis, met in totaal 8 haakse bochten (door vloer, tussen balken door naar gevel en dan nog stukje zijwaarts naar de geveldoorlaat) nog te adviseren, of is er dan toch teveel verlies aan zuigvermogen? Of hangt dat nog af van de inductieplaat?

  4. Elisa zegt:

    Wij willen een Bora Pure aanschaffen maar twijfelen of de lengte van het afvoerkanaal niet te lang gaat worden en hierdoor de afzuigcapaciteit afneemt. De lengte wordt namelijk ongeveer 6 meter met 3 bochten van 90 graden. Heeft iemand ervaring hiermee?
    Tevens adviseerde de keukenverkope, om de kosten te drukken van de afvoerbuizen, een spirobuis aan te schaffen in plaats van de originele Borabuizen ivm de kosten hiervan.

    • Henkjan zegt:

      6 meter met 3 bochten is niet te lang mits u gebruik maakt van Bora ecotube buizen. Met spiro buizen vervalt de garantie mocht de afzuiging niet goed werken.
      Slecht advies van de verkoper.

  5. PieterG zegt:

    Hallo, is er een oplossing voor om tegen het einde van de luchtafvoerbuis een ondersteunende ventilator te plaatsen? Dit uiteraard in balans met benodigde statische/dynamische druk. (Elektrisch mee-schakelen kan ik zelf eventueel realiseren)

  6. PieterG zegt:

    Nog een vraag, kun je zomaar een uitsparing maken in en betonnen vloer die ‘ in het werk’ werd gestort zonder dat de sterkte van de bewapening onaanvaardbaar wordt aangetast?

    • Henkjan zegt:

      tussen de 6 en 7 meter, mits bora ecotube buizen en bochten. ook afhankelijk van het aantal bochten, heel veel bochten dan minder lengte !!

  7. Harm zegt:

    Zijn de ecotube buizen te combineren met een lange buis (3M) van Dyka Air? Die ligt namelijk al in mijn kruipruimte.. Het zou dan twee bochten worden met een ronde buis naar de ovale buis van Dyka Air (195×80) en dan naar buiten in de koekoek. Alvast hartelijk dank!

    • Henkjan zegt:

      Er is geen standaard koppeling van bora eco tube naar Dyka. gezien de afmeting van de Dyka air, wordt de afvoer geknepen vanaf de Bora die een grotere doorlaat heeft. Hopelijk is de afstand niet te groot anders zou dit problemen kunnen geven.

  8. patricia zegt:

    De Bora Ecutube moet een licht verloop hebben, over hoeveel cm spreek je op 120 cm? (schuin naar beneden aflopend)
    *De buis gaat via de kruipkelder, langs een houten balk, er moet dus een afvoerbocht verticaal komen om vervolgend via afvoerbocht horizontaal naar buiten toe te gaan. Het gat zal net boven het maaiveld uitkomen.
    Zou dat een probleem op kunnen leveren bij bv hard regenen?
    *Volstaat een Bora muurdoorvoer, terugslag (afdek) klep?
    Heb je andere tips?

  9. Lars Peters zegt:

    Hallo Henk Jan wij hebben de ELICA Kochfeldabsaugung NIKOLATESLA SWITCH
    BL/F/83 besteld bij onze keuken. Er zit geen afzuiging bij. Wij willen graag een koekkoek afvoer met afdek plaatje zodat hij mooi weggewerkt word in het straat werk.

  10. Remo zegt:

    Hallo,
    Volstaat en past deze afvoer ook op een downdraft van Neff.
    I88WMM1S7
    En welke extra onderdelen aan bochten en buizen moet ik bij bestellen?
    Of volstaat alle standaard van 150mm

  11. Mw. Toos Cornelissen zegt:

    Vraag,
    Onze buurman heeft een grote verbouwing gedaan de buitenmuur van zijn keuken is gelijk aan onze perceelgrens,
    Hij heeft ook een kookplaatafzuiging , alleen de uitlaat buiten is nu +/- 30 cm van de perceelgrens met het gevolg dat wij alle geuren en gassen ruiken in onze overkapping en terras , wat te doen ?

    • Henkjan zegt:

      oeps, ja afhankelijk van het model kookplaat met afzuiging en de beschikbare ruimte is er msicchien een plasmafilter tussen te plaatsen. dan worden alle luchtjes geelimineerd.

  12. Liz van R zegt:

    vraag: onze aannemer adviseert om bij de Bora kookplaat afvoer rechtstreeks naar de buitenmuur te plaatsen. afstand is 2 meter. De afvoer komt uit op ons terras en naast de keukendeur en op 20 cm van de grens met buren. aannemer wil een halfronde kap plaatsen boven de uitloop van de afvoer om luchtstroom te sturen. is dit een goed idee?

    • Henkjan zegt:

      tja de halronde kap zal het niet oplossen. er zijn minimale afstanden welke u moet aanhouden voor een afvoer van een afzuigkap naast de buren. als het goed is weet uw aannemer dat ook…
      als u buren niet blij worden van uw kookluchten heeft u een probleem.

  13. Erik zegt:

    Mijn keukenleverancier voorziet een aansluiting van de kookplaat met afzuiging op een uitblaasrooster met 4 lamellen. De tower lijkt me mooi, maar ik voorzie met beide systemen de kans op het binnenkomen van miertjes via de openingen in hetzij het uiblaasrooster, hetzij de “tower. Wat is uw ervaring?

    • Henkjan zegt:

      bij een standaard rooster loop je dat risico. Als je kiest voor een goede muurdoorvoer met een thermische dichting kan dat niet !

  14. Saphira zegt:

    Welke koekoek past er aan de buitenkant? Ze hebben bij ons de UEBF muurrooster onder het maaiveld geplaatst. De koekoek die ik op internet zie zijn allemaal maar 10cm breed. En het muurrooster is 30cm breed.

  15. Ineke zegt:

    Vraag: moet het laagste punt altijd buiten liggen ivm afvoer condens? Onze architect raadde aan om in de vloer (nieuw te bouwen aanbouw, geen kruipruimte) richting buitenmuur te gaan, Aan de binnenkant van die buitenmuur is een koof, waardoor de afvoer dus binnen omhoog zou lopen. En vervolgens op ‘normale’ hoogte een normaal rooster in de muur naar buiten toe. Kan dat? (Totale lengte buis schat ik op 6 tot 7 meter, met 3 bochten)

  16. Jan zegt:

    Hallo, kan de bora ecotube ook in de cementdekvloer aangebracht worden, of eventueel iets dieper in het schuimbeton gestort worden. Er is geen kruipruimte aanwezig.

  17. ferry zegt:

    Goeiedag. De aannemer heeft bij ons een koekoek aan het einde van de luchtafvoer van een Bora geplaatst. Deze koekoek loopt na een paar regenbuien vol met grondwater (dus geen water van bovenaf, dat heb ik afgedekt). De hele buis staat dan ook vol en uiteindelijk is geen luchtafvoer meer mogelijk. Wat zijn de oplossingen daarvoor ? Een afvoerbuis omhoog, zoals Naber Compair tower. ? Maar ook die moet ergens condens kwijt ? Hoe hoog moet die minimaal zijn, want deze komt voor een raam te staan ?

  18. JJ zegt:

    Hoe kan je het beste een vloerdoorvoer maken? Mijn BORA komt in een kookeiland en gaat met een vlakke buis (Ecotube) of vergelijkbaar Naber systeem naar de vloer. Op dat formaat kan ik niet makkelijk een doorvoer maken. Is het beter om een verloop te maken naar een ronde buis (150mm) voor de doorvoer of is er een betere manier?

    Op de tekening die ik van BORA heb ontvangen gaan ze ervan uit dat de vlakkebuis door de vloer gaat…

    • Henkjan zegt:

      een rond gat in de vloer is uiteraard makkelijker. je moet dan wel 2 x een overgangs buis van plat naar rond gebruiken, iets duurder maar uiteindelijke wel handiger met een rond gat…

  19. Harry Vreeken zegt:

    Kan de afvoerbuis, vanaf de kookplaat recht naar beneden(zonder bocht) de kruipruimte in?
    Wat is het max. aantal haakse bochten wat mogelijk is?

    • Henkjan zegt:

      Maximale lengte is 6 meter. iedere bocht is een beetje weerstand (bij goede buizen) 3-4 bochten op 6 meter kan prima. 5-6 bochten op 3 meter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *