kookplaat afzuiging met afvoer via de kruipruimte / kelder!

Kooklucht afzuiging in kookeiland afvoeren via de kruipruimte

Een kookplaat met afzuiging wordt regelmatig bedacht op een kookeiland. Hieruit volgt dat het afvoeren van kookluchten eigenlijk alleen door een kruipruimte kan. Dit biedt in voorkomende gevallen een uitdaging. Ten eerste moet de juiste plaats van de afvoer door de vloer bedacht worden. Vervolgens zal de weg in de kruipruimte , kelder bedacht moeten worden en tenslotte de weg naar buiten. Hoe voer je kookluchten van je werkbladafzuiging af via de kelder / kruipruimte?

Waar komt het gat voor de afvoer naar een kruipruimte / kelder?

Zoals aangegeven is de plaats van de kookplaat met afzuiging bepalend voor het gat dat in de vloer benodigd is. Zo kan een verkeerde keuze van een gat in de vloer vervelende consequenties hebben. Vooral als blijkt dat er een nieuw gat gemaakt moet worden. Daarnaast kunnen monteurs uw keuken niet afmaken hetgeen leidt tot veel extra kosten.

Hoe kom je dan tot een goede bepaling van waar het gat moet komen? Allereerst moet u zich realiseren dat vanaf de afzuiging van de kookplaat afvoerbuizen aangelegd moeten kunnen worden naar het gat. Vervolgens zal bekeken moeten worden welke obstakels er kunnen zijn. Niet alleen het merk en type kookplaat afzuiging zal van invloed zijn. Ook het keukenontwerp en de keuken op zich. Daarnaast zal een en ander bepalend zijn voor het maken van een rond of rechthoekig gat in de vloer. Een rond gat is natuurlijk handiger maar zal niet altijd kunnen…

Hoe verlopen afvoerbuizen tbv kookveldafzuiging onder in de kruipruimte?

Het spreekt voor zich, het gat in de vloer is het beginpunt. Hierna wordt de afvoer geleid tot het punt waar de muurdoorvoer komt. Voor een optimale werking van de afvoer worden afvoerbuizen van Naber of Bora Ecotube geadviseerd. Deze zijn voorzien van speciale luchtgeleiding schoepen.  Hierdoor wordt kooklucht met een zeer beperkte weerstand door de buis gevoerd. Hoe minder weerstand hoe beter de werking van de afzuiging in de kookplaat!

Luchtgeleiding zorgt voor minder weerstand!

Speciaal voor buizen in de kruipruimte is er een RVS ophanging verkrijgbaar. Het is raadzaam deze te gebruiken aangezien anders buizen kunnen verzakken.

Voorkomen van condensvorming in afvoerbuizen

De warme kook lucht die door de kookplaat met afzuiging in de afvoer wordt geblazen kan omgezet worden in condensvocht. Deze ontstaat omdat de kruipruimte kouder is dan de kooklucht. Als het zo koud is dat ook uw kruipruimte onder nul graden komt, kan er een probleem ontstaan. Het gevolg kan zijn dat bevroren condenswater schade aanricht aan uw buizen. Om dat te voorkomen is het isoleren van de afvoerbuizen in de kruipruimte aan te raden. Speciaal voor vlakke afvoerbuizen is er een passende isolatie leverbaar. Deze schuift u eenvoudig over de afvoerbuizen! het is zaak dat de afvoerbuizen een licht verloop hebben. Hierdoor wordt mogelijk condenswater afgevoerd.

Hoe kom ik van uit de kruipruimte weer naar buiten met mijn afvoer?

Allereerst gaan we ervan uit dat de afvoer onder het maaiveld uitkomt. Vervolgens zijn er een 2-tal mogelijkheden om de lucht naar buiten te krijgen. De eerste mogelijkheid is het gebruik maken van een zgn. Koekoek. Deze wordt aan de buitenkant van de woning tegen de buitenmuur, onder de grond geplaatst.

Zoals u kunt zien is de Koekoek eenvoudig in te bouwen. Naast de Koekoek heeft u nog steeds een goede muurdoorvoer nodig.Afhankelijk van het type muurdoorvoer kiest u voor een bijpassende koekoek. Er zijn 2 bedrijven die een bijpassende koekoek of ventilatieschacht leveren. Deze producten zijn van tilmar en van Aco.

Een tweede mogelijkheid bestaat uit het gebruik maken van de Naber Compair tower. Hiermee kunt u de uitstroomt van de afvoer verder de tuin in brengen. Dit is bij de Koekoek namelijk een nadeel, omdat deze strak langs het huis uitblaast. De Compair tower heeft dat nadeel niet aangezien die verder de tuin ingeleid kan worden. Hierdoor wordt de kooklucht verder van de woning / terras uitgeblazen.

De Naber compair tower is voorzien een thermische sluiting en een afvoer mechanisme voor vocht. Als u de afvoer correct onder afschot aanlegt wordt condens vocht geloosd. Dit scheelt weer kosten voor isolatie.

Met de nodige aandacht kunt u dus een afvoer via de kelder / kruipruimte aanleggen. Het warmteverlies voor de woning kan beperkt worden door een goede thermische afsluiting in een muurdoorvoer. Het verlies is dan nog maar 5% van een normaal warmteverlies van een niet thermisch beveiligde luchtafvoer.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

22 reacties op “kookplaat afzuiging met afvoer via de kruipruimte / kelder!

 1. Angélique zegt:

  Ik krijg het advies bij een keukenzaak om de bora pura gewoon in de kruipruimte te laten blazen. Zonder een doorvoer naar buiten. Dus gewoon recht naar beneden in de kruipruimte.. ik weet niet zo goed wat ik ervan vind. Wat is jullie mening?

  • Henkjan zegt:

   Slecht advies van deze keukenzaak. OOk al is de ruimte goed geventileerd dan nog is het niet aan te raden. Je hebt een open verbinding naar je kookplaat waar veel kou doorheen trekt en de uitgeblazen lucht ook weer terug kan komen in de ruimte. Je zou een muurdoorvoer kunnen plaatsen, maar dan nog gaat de lucht op een bepaald moment via de vloer terugkomen. We hebben al meerdere malen kookplsten omgebouwd in dit soort situaties. niet doen dus!

   • Laan zegt:

    Beste HenkJan
    En bij gebruik van een licht openend/sluitende terugslagklep?
    Is het dan wel een idee om via de kruipruimte af te blazen?

    Wij hebben er 1 zitten in de afvoerbuis van een conventionele afzuigkap en merk vrijwel geen koude lucht instroom meer?

    Bij nieuw te bouwen huis komt straks ook een kookeiland en zitten met de vraag hoe de vocht af te voeren. Via plint terug de keuken in zien we niet zo zitten….

    • Henkjan zegt:

     de lucht blijft dan hangen in je kelderruimte. na verloop van tijd komt de lucht door vloer je huis in (weten we uit ervaring klanten) gewoon afvoeren naar buiten, vetilatieschacht of koekoek dan doe je het goed voor de lange termijn !

 2. Rosy zegt:

  Een keukenzaak heeft geadviseerd tegen afvoer naar buiten, omdat de afvoercapaciteit zou verminderen van 647 m3 naar ca. 147 m3. Iedere 90% bocht en iedere meter afvoerbuis zou zorgen voor substantiële afname. Als dit zo is, dan hou je geen afzuigcapaciteit meer over? Of wordt dit effect minder door de afvoerbuizen Ecotube met luchtgeleidingschoepen?
  Want: als je de keuze hebt (nieuwbouwhuis) zou afvoer naar buiten dan normaal gesproken niet de voorkeur hebben boven recirculatie? Het advies van de keukenzaak was een plasmafilter, maar zei er niet bij dat Bora dan geen garantie meer geeft. En ik lees online veel negatieve verhalen over vocht in het kookeiland.

  • Henkjan zegt:

   beste Rosy,
   Het handigste is omdat per situatie te bekijken. Met het gebruik van de juiste afvoerbuizen is de weerstand minimaal.
   het lijkt er op dat je keukenbedrijf vooral zin heeft om een plasmafilter te verkopen, de makkelijke weg.
   in principe is afvoer naar buiten bijna altijd beter. combinatie plasmafilter en Bora kookplaat kan uiteraard wel en levert niet veel problemen op.
   Bora heeft echter een mooi en goedwerkend buizen systeem

  • Henkjan zegt:

   De kosten hangen af van het aantal bochten. deze zijn nogal prijsverhogend. Uiteraard in een systeem van Bora of van Naber. reken op 250-300,00. dat is exclusief muurdoorvoer !

 3. Dennis zegt:

  Is een lengte van ca 6-7m buis, met in totaal 8 haakse bochten (door vloer, tussen balken door naar gevel en dan nog stukje zijwaarts naar de geveldoorlaat) nog te adviseren, of is er dan toch teveel verlies aan zuigvermogen? Of hangt dat nog af van de inductieplaat?

 4. Elisa zegt:

  Wij willen een Bora Pure aanschaffen maar twijfelen of de lengte van het afvoerkanaal niet te lang gaat worden en hierdoor de afzuigcapaciteit afneemt. De lengte wordt namelijk ongeveer 6 meter met 3 bochten van 90 graden. Heeft iemand ervaring hiermee?
  Tevens adviseerde de keukenverkope, om de kosten te drukken van de afvoerbuizen, een spirobuis aan te schaffen in plaats van de originele Borabuizen ivm de kosten hiervan.

  • Henkjan zegt:

   6 meter met 3 bochten is niet te lang mits u gebruik maakt van Bora ecotube buizen. Met spiro buizen vervalt de garantie mocht de afzuiging niet goed werken.
   Slecht advies van de verkoper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *